BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Jopen Trinitas Tripel

Bij het uitschenken van de fles zag het lange dunne cilinderglas van Jopen er erg troebel uit. De nagisting op de fles was niet naar de bodem gezakt. Het is een tripel vanwege de drie graansoorten (gerst, haver, tarwe). Op precies te zijn Jopen Trinitas Tripel. Blond speciaalbier van 9% alcohol volume.

jopen_trinitas_tripel_01Huisvrouwen
Diverse bieren stonden op mijn lijst om aangeschaft te worden. Waaronder deze tripel van de Jopen brouwerij. Zowel een fles met het oude als met het nieuwe etiket gekocht. jopen_trinitas_tripel_04De Jopen bokaal heb ik nog niet in mijn bezit. Maar de Jopen Trinitas Tripel smaakt ook uitstekend uit het lange dunne Jopen cilinderglas. Ik heb al meerdere malen een bezoek gebracht aan de Jopenkerk. Wat heeft geleid tot het drinken van: Jopen Gerstebier, Jopen Ongelovige Thomas, Jopen Malle Babbe, Jopen Johannieter, Jopen Lentebier, Jopen 4-granen bok. In het begin werd er in Haarlem thuis gebrouwen door de huisvrouwen. Later door ambachtslieden omdat er veel geld mee te verdienen viel. De meeste brouwerijen waren te vinden langs het Spaarne en Bakenessergracht. Tijdens de vijftiende eeuw waren er nog honderdvijftig brouwerijen in Haarlem.

Huidige tijd
Op dit moment zijn de Jopen brouwerij sinds 1992 en brouwerij het Uiltje sinds 2012 de twee bekendste brouwerijen. Jopen heeft oude bierrecepten weer nieuw leven ingeblazen. De moderne stadsbrouwerij met Grand Café en restaurant, was voorheen een kerk. De glas-in-lood ramen zijn behouden gebleven. Een bezoek aan de Jopenkerk is een waren traktatie. Alleen al het uitzicht op de koperen brouwketels is een lust voor het oog. Met een uitgebreid assortiment aan vaste bieren – Jopen Hoppenbier, Jopen Gerstebier, Jopen Koyt, Jopen Ongelovige Thomas, Jopen Mooie Nel IPA, Jopen Malle Babbe, Jopen Jacobus RPA, Jopen Extra Stout, Jopen Adriaan Wit, Jopen Trinitas Tripel – komen de smaakpapillen ook ruimschoots aan bod.

jopen_trinitas_tripel_02Trinitas Tripel
Toen ik de fles Jopen Trinitas Tripel uit de koelkast haalde om foto’s te nemen, zweefde de nagisting door de fles. Onduidelijk waarom de nagisting niet naar de bodem was gezakt. Het had echter geen negatieve invloed op de smaak. Op de fles staat vermeld dat; “Trinitas Tripel is vernoemd naar de vader, de zoon en de heilige geest. Naar de heilige drie eenheid. Voor Jopen zijn dat de drie brouwgranen, gerst, haver en tarwe, die al sinds de middeleeuwen in Haarlem worden gebruikt.” Deze drie granen tripel had een blonde, sterk troebele kleur. Een zoet, kruidig aroma (vanille, peer en koriander). De smaak is vol romig met een licht bittere afdronk. De ingrediënten bestaan uit: water, gerstemout, tarwemout, haver, hop (Hallertau Mittelfrüh en Kent East Golding) en gist. Wellicht een rede om weer eens naar de Jopenkerk in Haarlem te gaan. Hoewel dit sinds kort ook in Amsterdam kan bij Jopen Proeflokaal Amsterdam.