Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

De Koninck Tripel D’Anvers

Bij De Koninck denk ik meteen aan het bolleke en Antwerpen. Een beter combinatie kan ik niet bedenken. Ik heb dan ook, tijdens weekeinden naar Antwerpen, de nodige bollekes gedronken in diverse proeflokelen. Zo ben ik zelfs één keer in het proeflokaal van de brouwerij zelf geweest.

De Koninck
Brouwerij De Koninck is sinds 1833 de de_koninck_tripel_d'anvers_01stadsbrouwerij van Antwerpen. De Koninck Tripel D’Anvers is de ode van de brouwer aan de stad van herkomst. Volmondig zoals een echte tripel en tegelijk zeer doordrinkbaar. Behalve het overbekende Amber bier (’t bolleke), had De Koninck een blond bier, maar dat is sinds 2010 verdwenen. Hier voor in de plaats is de Tripel D’Anvers gekomen. Verder heeft De Koninck nog een robijnrood seizoensbier, genaamd Winter. Een aanbieding van de Mitra – acht halen zes betalen – en een korte beschrijving in Bier!Magazine deed mij besluiten om Tripel D’Anvers aan te schaffen.

Saaz hop
En met succes, een prachtige aanwinst voor de brouwerij De Koninck. Vijf van de acht flessen waren voor het biergenootschap op het werk en drie voor mijzelf. Twee daarvan heb ik reeds gedronken. Bij het uitschenken van de eerste fles ontstond er een goud blond helder bier in het bolleke glas. Toen ik het glas onder mijn neus bracht, rook ik meteen de Saaz hop. Het ruikt dan ook voor een groot deel hetzelfde als het Amber bier van de Koninck. Het heeft een licht bitter, zoet en kruidige smaak die snel dood valt. De afdronk is droog en lichte bitter.

de_koninck_tripel_d'anvers_02Tripel
Met 8% alcohol volume een stevige bier. Het is doordrinkbaar, maar de tweede heb ik toch later op de avond genomen. Na het volledig uitschenken van de fles wordt de kleur troebel door de nagisting op de fles. Na nog één keer de fles omkeren kwam er nog een kleine straal uit die een wolkje veroorzaakte in het glas dat lang bleef hangen en zich langzaam verspreidde. De tweede fles verraadde duidelijk het tripel karakter, meer bitter en droog met een korte afdronk.

Amber
Als je wijdverbreid naam en faam hebt gemaakt met de naam De Koninck en bekend bent van het Amber bier, gedronken uit het bolleke glas, zou ik haast willen zeggen: ‘Doe waar je goed in bent.’ Maar met de komst van De Koninck Tripel D’Anvers, in 2010, heeft de brouwerij een zeer goed alternatief gebrouwen ter afwisseling van het parade paardje, het ‘Amber’ bier. Hulde aan de brouwers.