BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

De Pintelier

Met trost presenteer ik mijn vijftigste column op mijn vijftigste verjaardag. Ik had allerlei wilde plannen: café afhuren, themafeest, barbecue. Uiteindelijk gekozen om gezellig met mijn vrouw een paar dagen naar Groningen te gaan. Lekker niet thuis op mijn verjaardag. Bij een bezoek aan Groningen kan een stop bij één van de twee ABT Cafés niet ontbreken.

Groningen
Als kind kwam ik vaak in Groningen, meer als passant dan als bezoeker, vanwege mijn tante die in Haren woonde. Veel kan ik mij niet meer herinneren. Ik was dan ook aangenaam verrast door de gezelligheid, de vele winkelstraten, twee Coffee Companies, twee ABT Cafés en maar liefst vijf Mitra’s. Een bezoek aan bovenstaande kon dan ook niet uitblijven. Eerst hadden wij nog een hotel op de Grote Markt kunnen boeken. Hotel De Doelen.

de_pintelier_01ABT Café
Na uitgebreid rondlopen door Groningen, de nodige winkels van binnen te hebben gezien, werd het tijd voor een aangename pauze bij de Coffee Company. Altijd goed! Daarna nog een tweede rondje door de stad om uiteindelijk te belanden in het ABT Café De Pintelier. Verstopt in een zijstraat achter de Grote Markt. Het mooie weer nodigde ons uit om buiten te gaan zitten. Het terras was echter vol. Geen probleem, ik zit toch veel liever binnen om de sfeer van het café te voelen en te zien wat er op de tap is.

Kalverliefde
Het café was leeg en de muziek klonk daarom misschien iets te hard. de_pintelier_02Wij vonden een mooie plek in de hoek onder de box – geen last van de muziek – met uitzicht over het hele café. Een grote lange bar in het midden was voorzien van achttien taps in groepjes van drie. Een blik op de kaart deed mij besluiten het bier van de maand te bestellen. Kalverliefde, een blond bier van 7,2%, gebrouwen in opdracht van Biercafé De Bonte Koe te Purmerend. Een mooi goud blond bier met een kruidige, bloemige, zoete geur en smaak, met een licht bitter afdronk. Gevolgd door een klassieker de Pauwel Kwak.

Korting
Jarig zijn heeft ook zo zijn voordelen. Ik ontvang altijd felicitaties en kortingsbonnen. Zo ook een e-mail van de Mitra met recht op 10% korting. Deze moest natuurlijk verzilverd worden. Een mooie aanbieding van de Mitra op de Vismarkt, acht halen zes betalen, verleidde mij om Floreffe aan te schaffen. Twee Blond, twee Dubbel, twee Tripel en twee Prima. Groningen bedankt en tot een volgende keer.