BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Delirium Café Amsterdam

Het ligt verscholen in de gewelven onder de trambaan richting IJburg. Tegenover het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis. Een nieuwe parel onder de speciaalbier cafés. En met parel heb ik niks teveel gezegd. De sfeer is fantastisch en met twintig speciaalbier van de tap en vijfhonderd van de fles worden je smaakpapillen ruimschoots geprikkeld.

delirium_cafe_asd_09Zusje van
Amsterdam is weer een speciaalbier café rijker. En wat voor een cafe. Delirium Café Amsterdam. Zusje van Brussels Delirium Café, met het grootste aanbod bieren 3200. Als je het café gevonden hebt – met tram 26 vanaf het Centraal Station trap naar beneden aan je linkerhand of lopen langs Starbucks, Bibliotheek, Conservatorium, rechtsaf met de bocht mee kleine brug over langs de klimhal onder het spoor door en meteen rechtsaf – wordt je plotseling verrast door de grote verscholen ruimte met een volledige glazen wand waarin zich twee ingangen bevinden. Het eerste waar je aan denkt, hoe heerlijk zal het hier vertoeven zijn in de zomer met uitzicht op het IJ.

Krijtbordjesdelirium_cafe_asd_11
Bij binnenkomst betreed je een schemerig verlichte rechthoekige ruimten. Deze ruimte is gevuld met ronden tafels, lagen en hoge tafels omringd met stoelen. Rechts achterin bevind zich nog een zithoek met twee tafels. Waren beide al gereserveerd. Links achterin bevindt zich de bar die meteen opvalt door de verlichting. Boven de twintig tapkranen staan op krijtbordjes de namen van de speciaalbieren vermeldt. We wilde aan de ronde tafel vlakbij de bar gaan zitten, maar de cafémedewerker adviseerde ons een tafel verderop. Deze is namelijk iets groter. In het midden in de muur is een opening waardoor je de keuken kan zien. Hier worden borrelhapjes en eenvoudigen maaltijden klaargemaakt.

delirium_cafe_asd_04Mooi kwintet
Eén wisseltap voor Nederlandse bieren. De rest Belgisch en Schneider. Waaronder diverse bieren van brouwerij Delirium (Tremens, Red, Nocturnum en La Guillotine). Het personeel is vriendelijke en deskundig. Toen ik vroeg met welk speciaalbier ik het beste kon beginnen, mocht ik eerst een slok proeven. Averbode Blond werd mij aanbevolen. Was meteen een schot in de roos. Heerlijk! Deze werd gevold door de Gouden Carolus Ambrio. Als derde koos ik voor de La Guillotine. Alleen al het glas en de kleur van het bier was voldoende voor een tweede schot in de roos. De smaak met karakter deed de rest. Delirium Tremens en Troubadour Magma complementeerde een mooi kwintet. De diversiteit aan speciaalbieren en de sfeer deed verlangen naar een volgende keer.