BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Kasteel Hoppy

Mijn vrouw op stap met vriendinnen, een vrijdagmiddag na een week hard werken en trek in een lekker speciaalbier, genoeg ingrediënten om te belanden in De Brabantse Aap samen met een collega. Natuurlijk een speciaalbier van de tap genomen die ik nog niet eerder had gedronken. Kasteel Hoppy gevolgd door een Manke Monnik en een Maneblusser.

Genieten
Een bezoek brengen aan De Brabantse Aap is altijd genieten. Al was het alleen maar vanwege De Mank Monnik. Lekker in de serre of op het terras zitten en mensen kijken, speciaalbier voor je neus en praten over van alles en nog wat. Indien druk is het aan de bar ook prima vertoeven. Buiten was het vol, maar we konden nog een uitstekende plek vinden in de serre op een bank langs de glazen achterwand. Mooi uitzicht over de bocht op het spui, waar veel mensen en trams voorbij komen. De eerste keuze was snel gemaakt, het voor mij nog onbekende Kasteel Hoppy van brouwerij Van Honsebrouck. Onder andere bekend van Kasteel bier, Cuvée Du Château, St. Louis en Brigand.

kasteel_hoppy_01Hoppy
Brouwerij Van Honsebrouck is alweer aan de vijfde generatie toe. Kasteel Hoppy wordt pas gebrouwen sinds 2012. Het is een blond bier van 6,5% alcohol volume. Gedronken van het vat uit het Kasteel glas. Een goud blond speciaalbier met een fris kruidig hoparoma. Een kruidige smaak met een licht bitter begeleiding en bittere maar niet overheersende afdronk. Het lijkt in eerste instantie een onschuldig blondje, maar het valt uiteindelijk toch zwaar. Door dry hopping wordt een sterk hoparoma verkregen. Het aarzelt tussen traditionele spéciale belge amber bier en een extra gehopte IPA (Indian Pale Ale). De aroma’s van hop en kruiden overheersen. Maar de smaak blijft toch zacht. Geen ‘hopbom’. 

De Bierkoningkasteel_hoppy_02
Als je in De Brabantse Aap bent, onderdeel van De Beiaard Groep, is het drinken van De Manke Monnik onvermijdelijk. Als derde Speciaalbier koos ik de Maneblusser van de tap. Had hier al twee keer eerder een plezierige ervaring mee. De collega wilde nog inkopen doen bij De Bierkoning. Onderweg een plas pauze bij The Beer Tempel, gespecialiseerd in Amerikaanse bieren. Amerikaanse bieren zijn vrij bitter en daar had ik op dat moment geen trek in. Gekozen voor de altijd uitstekende Leffe Blond. Bij De Bierkoning een fles Maneblusser, een fles Broeder Jacob, een Maneblusser glas en een Brugse Zot glas aanschaft. Even de voorraad speciaalbier glazen aangevuld.