BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Duvel Tripel Hop 2015

Toen de buren op bezoek kwamen, was ik blij verrast dat zij uit de meegebrachte tas zes flessen Duvel Tripel Hop 2015 Limited Edition tevoorschijn haalden. Tevergeefs had ik geprobeerd deze speciale editie van Duvel te kopen bij Dirck III in Almere Stad. Dit werd heerlijk eten en drinken.

Lente
Het is gebruikelijk om iets mee te nemen als wij ( mijn vrouw, ik en de buren schuin tegen over ons) bij elkaar op visite komen. Meestal speciaalbier en hapjes. Dit keer kwamen de buren bij ons eten en drinken omdat hun zoon zijn zeventiende verjaardag vierde met vrienden en vriendinnen. Hier horen natuurlijk geen ouders bij. De buurman had goed onthouden dat ik de duvel_tripel_hop_2015_01Duvel Tripel Hop 2015 niet had kunnen vinden in Almere Stad. Het was hem wel gelukt. Zes flessen. Het smaakte uitstekend bij de pittige satésaus. Dit verfrissende limoen speciaalbier van Duvel past ook perfect bij het licht verwarmende lentezonnetje. Of beter gezegd, het bier is in de juiste periode gebrouwen. Met 9,5% alcohol volume aan de stevige kant. Door het frisse limoen karakter drinkt het toch vrij makkelijk weg.

duvel_tripel_hop_2015_02Tripel Hop
De gewone Duvel is gebrouwen met twee hopsoorten. Voor het brouwproces van de Duvel Tripel Hop gebruiken de brouwers van brouwerij Duvel Moortgat uit Breendonk elk jaar een andere derde hopsoort. Op die manier is het elke keer een verrassing hoe dit speciaalbier zal smaken. Dit jaar 2015 is gekozen door de brouwers van Duvel Trip Hop 2015 voor de hopsoort Equinox uit de Verenigde Staten. Door het toevoegen van de derde hopsoort kent Duvel Tripel Hop 2015 een fruitig aroma. In 2007 werd het voor het eerst eenmalig gebrouwen. Maar in 2010 werd het bier nog een keer op de markt gebracht. Vanaf 2012 is gekozen om het elk jaar te brouwen. Elk jaar met een andere extra hopvariëteit.

Citrus
Bewaar de fles na aanschaf rechtop en op een koele plaats zodat de nagisting tot op de bodem van de fles kan zakken. Hierdoor vulde het Duvel glas zich met een heldere goud blonde kleur. Kleine koolzuurbellen bruiste omhoog in het glas. Bovenop de gouden blonde kleur vormde zich, na het rechttrekken van het glas, een hoge witte schuimkraag met grote koolzuurbellen. duvel_tripel_hop_kopfotoAls je later de rest van de fles uitschenkt, na de fles te hebben rond gewalst, ontstaat er een troebele witbier achtige kleur. Meteen steeg een overheersende limoen geur op uit het glas en een fris fruitige limoen smaak die blijft hangen in de afdronk. Volgens het etiket op de fles komt dit door de derde hopsoort. De aromatische Equinox-variëteit die zorgt voor een fruitig aroma van pompelmoes en limoen, met een lichte toets van groene peper. Een gevaarlijk lekker speciaalbier. Ben dan ook de volgende dag meteen naar Dick III gegaan en heb zes flessen aangeschaft. Er waren toen nog drie kratten. Wees dus snel, anders is de Duvel Trip Hop 2015 alweer op.