BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Snake Dog IPA

De Albert Heijn bij station Almere Parkwijk heeft een verrassend aanbod aan speciaalbieren. Van brouwerij Flying Dog tot en met Seefbier en van Straffe Hendrik tot en met Texels Skuumkoppe. Acht verschillende speciaalbieren gekocht om mee te nemen naar een verjaardag. Waaronder de Snake Dog IPA (India Pale Ale) van brouwerij de Flying Dog.

Albert Heijn
Reeds vaker beschreven in mijn biercolumns, is het moeilijk om in Almere bijzondere speciaalbieren aan te schaffen. Er waren vroeger twee Mitra’s. Eén in Almere Buiten en één in Almere Stad vlakbij het station. Helaas zijn beide verdwenen. Blijft over Dirck III (onder andere De Koninck), EkoPlaza (voor biologisch gebrouwen bieren), Jumbo (bierpakketten met glas) en Albert Heijn. De laatste twee met een ruim assortiment. Na een fietstocht naar Almere Buiten, op de terugweg nog boodschappen gedaan. Ik wilde nog wat speciaalbier kopen voor een verjaardag. Dit bleek bij de Albert Heijn bij station Almere Parkwijk geen probleem. Een ruime keuze aan uiteenlopende speciaalbieren. Het werden acht speciaalbieren, dat vulde precies één handig tasje van de Mitra. Achel Blond, Straffe Hendrik, Seefbier, Sloeber, Snake Dog, Raching Bitch, Springtij en Skuumkoppe.

snake_dog_ipa_02Flying Dog
Niemand had de woorden “Flying” en “Dog” samengevoegd tot in 1983, toen George Stranahan – een astrofysicus, oprichter van Asper Center voor fysica, fotograaf, rancher, schrijver, filantroop en leraar die drie scholen heeft opgericht – opzoek was naar een avontuur. Het beklimmen van de K2, ook bekend als de “Savage Mountain”. Na het beklimmen van deze berg kwamen hijj terug in Pindi (India) in het hotel Flashman, toen zijn ogen een groot schilderij opvingen. George beschreef het als een olieverf schilderij van een hond. En de hond had als het waren de grond achtergelaten. Zo ontstond de naam Flying Dog. In 1990, richte George de Flying Dog Brewpub op in Aspen Colorado. Van Brewpub tot een volwaardige brouwerij, mede opgericht door zijn oude vriend Richard McIntyre, snake_dog_ipa_01in 1994 en vervolgens tot de huidige state-of-the-art brouwerij faciliteit in Frederick Maryland.

Snake
Brouwerij Flying Dog valt onder andere op door zijn bijzondere etiketten op de flessen. Deze labels zijn sinds 1995 ontworpen door Ralph Steadman. Een productieve artist die duizenden baanbrekende en invloedrijke werken heeft geproduceerd in de laatste 45 jaar. Behalve het prachtige etiket op de fles, is de kleur van dit speciaalbier – koper goud helder – ook een lust voor het oog. Afgetopt met een beige schuimkraag. Sterke hop geur en licht moutig. De uitgesproken smaak van een India Pale Ale (IPA), hopbitter (Warrior en Columbus). Deze sterke bitterheid blijft ook in de nasmaak lang doorgaan. De Snake Dog IPA is een mooi speciaalbier van 7,1% alcohol volume. Echter door zijn bitterheid geen doordrinkbier.