Site icoon biercolumns

Eem Kranig

Ik kan mij op vrijdagochtend al verheugen op het eerste bier van het weekend na het einde van de werkdag op vrijdag. In Het brouwhuis, proeflokaal van Eembier, de Eem Kranig Tripel van het vat gedronken.  Hun vorige versie van deze tripel nu gedronken van de fles. Duidelijk anders van smaak. Van het vat een werkbier en van de fles een stuk toegankelijker. Troebel van de nagisting op de fles. Licht volle zoete smaak en licht bruisend. Na walsen in de mond komen de bitters vrij. Natuurlijk Hollandse Blauwaderkaas van de koe erbij. Was weer overheerlijk genieten na een week hard werken!

Eembier | Eem Kranig | Tripel

Het Brouwhuis

Ik kan mij op vrijdagochtend al verheugen op mijn eerste bier van het weekend na de laatste werkdag van de week. Om 16:00 uur was ik al klaar. Genoeg tijd dus om foto’s te nemen, te proeven en notities te maken om later een biercolumn te kunnen schrijven. Het werd de Eem Kranig Tripel uit de fles. Ik had hun nieuwe tripel al van het vat gedronken in Het brouwhuis, het proeflokaal van Eembier. Dat was een werkbier, het betere proef werk. Het was droog en de zon scheen afgewisseld door wolken. Dus kon ik buiten het betere fotowerk doen en notitie maken. Van tevoren Hollandse Blauwaderkaas van de Koe blokjes gesneden en in de koelkast bewaard. Bij Het Brouwhuis drie flessen gekocht met bijbehorende glas. Toch wat frisser geworden. Dat werd binnen volop genieten; mijn favoriete kaas, heerlijk bier en juiste glas.

Verrassende aromatische bieren

Brouwerij Eembier is in 2006 opgericht. Ze brouwen hun bieren met slechts vier producten; water, mout, hop en gist. Dat is een enorme uitdaging voor de brouwers, die daardoor gedwongen worden om zich te verdiepen in de grondstoffen en processen. Omdat ze geen andere toevoegingen doen moeten ze heel goed kijken hoe bepaalde hop- en moutsoorten in elkaar zitten. Dit leidt tot verrassende aromatische bieren. En ook tot een duidelijk verschil van de eerste Eem Kranig Tripel op fles en de tweede versie Eem Kranig Tripel die ik van het vat heb gedronken in Het brouwhuis. Het team bestaat uit: Ruud van Moorst - Owner/Brewcrew, Hanneke van ’t Einde - Brewcrew, Timothy Wareman - Brewcrew en Kim van Moorst - Graphic Designer. Ze hebben een Core Range, Specials en Barrel Aged Series.

Hollandse Blauwaderkaas van de koe

Eem Kranig Tripel heeft een troebel geeloranje kleur. Veel nagisting door de hele fles van het liggen. Een kortstondige licht beige schuimlaag. Maar liefst vier hopsoorten: Hallertau, Serle, Cascade en Galena. Sterk mout aroma (Pilsmout, Munich Mout en Pale Mout), met tonen van kruiden en fruitige (steenfruit, vruchten met een harde pit) toetsen. Licht volle zoete smaak en licht prikkelend. Na het masseren van de slok wordt de smaak voller en komen bitters vrij. De afdronk begint zoet en eindigt prikkelend bitter. Het bier blijft plakken in de hele mond. Toen ik het bezinksel uitschonk werd het meer bitter maar nog steeds lekker. Natuurlijk mijn favoriete Hollandse Blauwaderkaas van de koe erbij. Was weer overheerlijk genieten na een week hard werken!

Eembier | Amersfoort | Eem Kranig Tripel | Alc. 8% vol. | Fles 330 ml. | Drinktemperatuur 7º C | Craft Beer sinds 2006 | THT maart 2026 | Ingrediënten: Mouten: Pilsmout, Pale mout, Munich mout. Hopsoorten: Hallertau, Perle, Cascade en Galena. Water en gist. Bevat gluten.

Mobiele versie afsluiten