BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Erdinger Weissbier

Het gebeurt niet vaak dat ik Duits bier drink en dan is het meestal Warsteiner. En daar is natuurlijk niets mis mee. Maar als je dan iemand uit Duitsland op bezoek krijgt is het leuk (niet origineel) om wat Duits bier in huis te hebben. Het liefst één daarvan die je nog niet hebt gedronken. Inkopen bij de supermarkt leverde onder andere Erdinger Weissbier op.

Bezoek
Een vriendin van mijn vrouw, erdinger_weissbier_02haar man uit Duitsland en hun kindje van twee jaar kwamen vier dagen en drie nachten bij ons op bezoek. Het is dan beleefd en voor mij interessant om Duits bier in huis te hebben. Zo kan ik meer ervaring opdoen met Duits bier. Het is in de Nederlandse horeca weinig te krijgen, behalve de bekende Warsteiner en Weihenstefaner. De Duitse bieren die ik tot nu toe gedronken heb zijn stuk voor stuk, op hun eigen manier, zeer aangenaam om te drinken. Na een bezoek aan de supermarkt kwam ik thuis met flessen van: Erdinger (Weissbier), Warsteiner en Weihenstefaner (Hefe Weissbier).

erdinger_weissbier_01Drie dagen lang
Gelukkig hielt de kennis uit Duitsland ook van bier. Dat werd dus drie dagen lang bier drinken en genieten. Op de eerste avond, tijdens de barbecue, werd dat voor mijn een Erdinger Weissbier van een 50 cl. fles uit het Brugse Tripel glas. Enigszins vergelijkbaar met het Erdinger Weissbier glas, een groot en lang vaas glas. Bij het inschenken ontstond meteen een witte volle schuimkraag met veel koolzuurbelletjes. Schenk wel langzaam en houd het glas schuin anders vult het glas zich alleen maar met schuim. Het Brugse Tripel glas vulde zich met een niet heldere geel blonde kleur. Meteen, toen ik het glas onder mijn neus bracht, rook ik een frisse fruitige geur. Een prima doordrinkbaar bier ondanks de 50 cl. Zelfs een tweede ging moeiteloos naar binnen.

Hulde aan het Duitse bier
Erdinger is een privé-brouwerij sinds 1816. Erdinger Weissbier is een bier met fijne gist in de fles gerijpt. “Getreu dem Bayerische Reinheitsgebot van 1516.” De ingrediënten bestaan dan ook alleen uit: Wasser (water), Weizenmout (tarwemout), Gerstenmalz (gerstenmout), Hopfen (hop) en Hefe (gist). Vroeger was het zelfs verboden om gist te gebruiken. Heel bijzonder dat je met zo weinig producten – suiker, kruiden en vruchten zijn verboden – duizenden verschillende bieren kan brouwen die elk hun eigen smaak hebben. Meestal makkelijk drinkbaar door het lage alcohol volume van rond de vijf procent. Hulde aan het Duitse bier.