BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Palm Royale

Zoals beschreven in mijn column over speciaalbier Leffe Royale, is ook de Palm Royale een speciaalbier waar je vrolijk van wordt. Een mooi fruitig evenwichtig speciaalbier dat prima te drinken is tijdens de warme zomermaanden, ondanks het stevige alcohol percentage van 7,5%.

palm_royale_01Dit smaakt naar meer
De Palm Royale heb ik één keer eerder gedronken, van het vat, bij het VOC Café. Het kan de ambiance zijn geweest, of de overheerlijke bruine pistolet filet americain met ei, maar het smaakt de laatste keer in het VOC Café erg goed! Eén ding is zeker, van de tap is nog beter dan uit de fles. Het smaakte in ieder geval naar meer en daarom kwam de aanbieding van de Mitra acht halen en zes betalen wel heel goed uit. Eerst nog even flink gewerkt op zaterdag en na afloop samen met een collega inkopen gedaan bij de Mitra. Acht halen en zes betalen voor de Palm Royale en ook voor de Gentse Strop. Zo konden wij beide vier van elk nemen met korting.

Alfred van Roy
Zaterdagavond hadden wij een barbecue met wat vrienden en daarbij was de Palm Royale prima degusteren. Het is gul van smaak, rijk aan aroma, de Royale Palm die gecreëerd werd ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van brouwer Alfred van Roy, de Van Roy-Ale. “De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van Palm Royale: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces geschiedt naar de specifieke voorschriften van Palm en is gericht op een natuurlijke bruinkleuring die er de specifieke smaak aan geeft. Gist bepaalt in belangrijke mate het aroma. Door intensieve selectie heeft de familie Van Roy een rijke collectie aangelegd van verschillende giststammen die elk een eigen fruitig karakter aan het bier geven. Pal Royale wordt gegist met een symbiose van drie verschillende giststammen die een extreme banaanfruitigheid geven.”

Beleving
Palm Royale is koperkleurig, palm_royale_02met rijk wit en wandklevend schuim. Het aroma doet denken aan banaan, de smaak is volmondig en met veel “body”. Lichtzoet door de alcohol is het bier eveneens wat bitter en fruitig. Zelf zag ik een goud koperbruine licht troeble (de fles iets te snel helemaal uit geschonken) kleur. De geur was opvallend fruitig, wat je ook in de smaak terugvindt. Het heeft een mooie rustige bittere afdronk. De volle witte schuimkraag zat vol met koolzuur belletjes. Gedronken van een 33 cl. fles uit het Palm glas Bolleke. Een tweede kon niet uitblijven.