Het was een mooie zonnige zondagmiddag toen ik met mijn vrouw buiten in onze tuin de warme maaltijd nuttigde. Een mooie gelegenheid om de fles Filou zwaar blond, die ik van mijn broer had gekregen, te drinken. Dit speciaalbier heeft een schelms karakter, zo valt te lezen op de website van brouwerij Van Honsebrouck. Gesymboliseerd door een jongetje met katapult. Ik kan dat volmondig beamen. Filou, een straffe doordrinker.
Eén keer op tv bij RTL Late Night
Filou zwaar blond vloeit pas sinds 2014 uit de fles of de tap. Het is dan ook niet zo gek dat ik dit speciaalbier niet vaak voorbij heb zien komen.
Tweemaal kan ik mij nog herinneren. Eén keer tijdens een bierfestival en één keer op tv bij RTL Late Night. Waar Philippe Geubels (Vlaams stand-upcomedian) live zijn favoriete bier Filou geschonken kreeg. Als een Belg dit bier heel smakelijk vindt, dan moet het goed zijn. Het stond dan ook op mijn lijst nog te proeven. Bij een bezoek aan mijn broer kreeg ik één fles cadeau, die hij weer had gekregen. Het was een mooie zonnige zondagmiddag toen ik met mijn vrouw buiten in onze tuin de warme maaltijd nuttigde. Een mooie gelegenheid om de fles te degusteren.
Verwijst naar het schelmse karakter van het bier
Met Filou, een zwaar blond bier, heeft brouwerij weer een staaltje van vakkundig brouwen laten zien. De brouwerij is vooral bekend om zijn speciaalbieren, Kasteel, Geuze St. Louis en Brigand. De in Ingelmunster gevestigde brouwerij heeft sinds 1900 al brouwactiviteiten. In eerste instantie ondergistende bieren en later, sinds 1953, bovengistende bieren. Ingelmunster, met ruim 10.500 inwoners, is gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het wordt ook wel eens de Brigandsgemeente genoemd, vandaar het Brigand bier. De hele geschiedenis door heeft het kasteel in Ingelmunster een belangrijke rol gespeeld, vandaar het Kasteel bier. De naam Filou heeft geen relatie met de historie van Ingelmunster, maar verwijst naar het schelmse karakter van het bier, zo valt te lezen op de website van brouwerij Van Honsebrouck.
Filou, een straffe doordrinker
Het symbool op de fles en de dop is dan ook een jongetje met een katapult.
Een 'schelm' of 'schavuit'. Maar dat klinkt niet erg vriendelijk, vandaar de naam 'filou'. Ik kan mij hier volledig bij aansluiten, schelms smaakte het. Een volle romige smaak waarbij het zoet en bitter volledig in balans zijn. En zoals het bij een blond bier hoort, goudblond van kleur met een volle wandklevende witte schuimkraag. Elk slok vraagt, omdat het zo aangenaam smaakt en de afdronk licht bitter en prikkelend maar kort is, om een volgende slok. Deze Belgian Ale verleidt je, ondanks het zware karakter van alcohol 8,5% volume, om zo snel mogelijk nog een tweede te nemen. Helaas had ik maar één fles in huis. Zoals mooi beschreven staat op de website van de brouwerij: "Vanop het flesje en het glas houdt een schelm de drinker in de gaten, de katapult in de aanslag. Als een cupido richt hij zijn schot en voor je het weet, ben je 'verkocht'.