BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Floreffe Blond

Reeds beschreven in mijn column over De Pintelier, heb ik Floreffe aangeschaft naar aanleiding van een mail van de Mitra – tien procent korting in verband met mijn verjaardag – en omdat de Mitra een mooie aanbieding heeft van acht halen en zes betalen. Soms kan het leven mooi en voordelig zijn.

Brasserie Lefèbvre
floreffe_blond_01De oorsprong van de brouwerij Lefèbvre, die gevestigd is in Quenast (Waals-Brabant) in de Zennevallei, gaat terug tot 1876. Dat jaar huldigt Jules Lefèbvre, jachtwachter, landbouwer, mouter en herbergier zijn nieuwe brouwerij in. In de buurt van de nabijgelegen steengroeven waar de porfier (stollingsgesteente) gewonnen werd, opende hij cafés om de vele arbeiders de kans te geven hun dorst te lessen na het werk met de steen. Na zes generaties heerst bij de brouwerij nog steeds een jeugdige gedrevenheid en familiale geest. De brouwerij is voortdurend in expansie en werkt hoofdzakelijk voor de export die tachtig procent van de productie afneemt.

Blond abdijbier
Het Floreffe bier bestaat uit vier verschillende bieren: Blond, Dubbel, Tripel en Prima Melior. Verder zijn bekende bieren van de brouwerij Lefèbvre: Hopus, Barbãr en Moeder Overste. Ik heb als eerste gekozen voor de Blond. Een mooi blond abdijbier met een helder goudblonde kleur, floreffe_blond_02een fruitig zoete geur en een elegante zoet fruitige smaak en een rustige afdronk. Bijna geen bitter bij de eerste paar slokken. Ingrediënten: water, gerstemout, hop, kandijsuiker (vandaar de zoete smaak) en gist. Gedronken van een 33 cl. fles, met een alcohol percentage van 6,3 procent volume, in het Affligem glas bij gebrek aan het originele Floreffe glas. Een zeer mooi evenwichtig speciaalbier, zowel de kleur, de geur als de smaak, die na een aantal slokken toch een bitter afdronk krijgt.

Een tweede
Buiten het feit dat het gewoon genieten is, is er nog een andere rede om meer dan één fles of één bier van de tap te drinken. Om beter de kleur, de geur en de smaak te kunnen zien, ruiken en proeven en tevens om het beter te kunnen beschrijven. Ik koop daarom tegenwoordig altijd twee flessen van het zelfde speciaalbier. Met veel plezier nog een een tweede fles Floreffe Blond gedronken, die mij bovenstaande beschrijving deed bevestigen. Een verdere kennismaking met de bieren van brouwerij Lefèbvre, in eerste instantie de Floreffe bieren, kan dan ook niet uitblijven. De volgende op de lijst is de Dubbel. Ik ga ze gewoon in volgorde af. Ik kan mij er nu al op verheugen.