Vrijdagmiddag even boodschappen doen bij Dirk supermarkt. Dan loop ik na afloop bijna altijd even bij Dirck III naar binnen. Je weet maar nooit. Ik vond een kasteel Rubus Framboise en een Gulpener IJSbock 2025. Van beide één meegenomen. De laatste gedronken. De Gulpener Brouwerij bestaat alweer meer dan 200 jaar. Voor 20230 willen ze fossielvrij zijn. IJsbock 2025 heeft een bruinrode kleur. Zoet aroma. Volle romige zoete smaak. Rustig in de mond. Om te eindigen met plakkende zoetheid. Met alc. 9% vol. een stevige bock. En waarom ook niet? Blokjes brokkelkaas erbij. Was weer smullen geblazen!
Kasteel Rubus Framboise
Vrijdagmiddag altijd om 16:00 uur klaar met werk. Ik wilde nog een stukje lopen en moest nog wat boodschappen doen bij Dirk supermarkt. Zaterdag geen tijd, moest even op en neer naar Tilburg. Net nog op tijd terug om onder andere lekkere kazen te kopen op de markt. Meestal ga na Dirk nog even lang bij Dirck III. Kijken of ze nog een bierpakket hebben of andere mooie bieren. Ik vroeg nog: “Heeft nog De Koninck, ik zie ze het wil in een bierpakket zitten?” Medewerker ging het opzoeken in de computer. Volgende week vrijdag weer op voorraad. Twee andere bieren trokken de aandacht: Kasteel Rubus Framboise (had ik al Instagram voor bij zien komen en gelezen in het Bier! Magazine) en Gulpener IJsbock 2025 met een lekker alc. 9% vol.
Volledig fossielvrij te brouwen
Volgens Gulpener Bierbrouwerij is bier meer dan gerst, water en hop. Ook samenwerken, luisteren, alles willen weten over ingrediënten en de natuur, creativiteit en kennis. En natuurlijk gezelligheid. Ze zij al ruim 200 jaar bezig met wat voor bieren ze maken, maar ook hoe ze dat doen. Ze halen hun producten van dichtbij. Van de boeren gerst en granen op fietsafstand. Water uit eigen bron. En uit het dorp verderop hun hop. Ze zijn ook lid van B-Corp, een groep bedrijven die zich wil inzetten voor een gezonde planeet. Gulpener heeft de ambitie om voor 2030 volledig fossielvrij te brouwen. Ze brouwen een aantal eigen merken: Korenwolf, Château Neuborg, Gerardus en Batu Kombucha. Een aantal bekende bieren ziijn: Blond, Herfstbock, IJsbock, Wintervrund en Lentebock.
Blokjes brokkelkaas
IJsbock 2025 is donker bruinrood tegen wart aan van kleur. Heeft een volle beige schuimlaag die fier overeind bleef staan. Aroma’s van mout, karamel zoet en licht kruidig. Romige smaak en lekker zoet. Rustig in de mond, geen koolzuur prikkeling. Gevolgd door wat bitters. Zoete afdronk plakkend in de mond. Even wat bitters. Daarna weer een plakkende zoetheid.
“Heb je even? Mooi! Dit bier is gebrouwen van lokale Limburgse gerst en hop van boeren op fietsafstand. WE kennen ze. Goed zelfs. Samen brouwen we buitengewoon lekker pils en speciaalbiertjes in ons spiffy. Duurzame Brouwhuis. Impactvol en waanzinnig lekker. Go Limburg!
Het wordt saai, maar blijft lekkers. Blokjes brokkelkaas erbij. #smullengeblazen!
Gulpener Bierbrouwerij | 8e Generatie Bierbrouwerij | IJsbock 2025 | Biertypen: IJsbier | Biologisch | Lokale gerst en hop | Alc. 9% vol. | Fles 33 cl. | Drinktemperatuur 8-10º C | Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout en hop | Spijs: Pure chocolade, oude kaas, gegrilde groenten, eigen gemaakte friet en een nacht wandeling.