BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Imperial Red Ale Cohors

Een bezoek aan een voor mij onbekende bierwinkel leidt meestal tot de aanschaf van nieuwe en nog niet gedronken speciaalbieren. Als één van die speciaalbieren een samenwerking is tussen twee Utrechtse brouwerijen – De Leckere en vandeStreek bier – dan belooft dat veel goeds. Imperial Red Ale – Cohors Barrel Aged 2015.

imperial_red_ale_02Bert’s Bierhuis
Het is altijd leuk om in een bierwinkel rond te snuffelen. Speciaalbieren te kopen die nieuw zijn, of in ieder geval door mij nog niet gedronken. Imperial Red Ale – Cohors Barrel Aged 2015 had ik gekocht bij Bert’s Bierhuis in de Twijnstraat 41 te Utrecht. Dit is de tweede winkel van Bert’s Bierhuis. Hun hoofdvestiging ligt in het centrum van Utrecht, Biltstraat 46. Gauw daar maar eens naar toe. VandeStreek bier en De Leckere hebben dit speciaalbier tot leven gewekt. Brouwerij VandeStreek bier bestaat uit twee broers uit Utrecht. Bescheiden begonnen proberen nu, hun naar eigen smaak gebrouwen bier, onder de aandacht van Nederland te brengen. De Leckere brouwt alleen maar bieren die honderd procent biologisch zijn. Deze twee brouwerijen in combinatie met rijping op bordeauxvaten heeft iets bijzonders opgeleverd.

imperial_red_ale_01Imperial Red Ale
Het is een stijl die iets zegt over het alcohol percentage, de kleur en het biertype. In dit geval het hoge alcoholpercentage van 10%, de goud kopere kleur met rode tinten en het brouwproces is als pils. Het verschil ten opzichte van pils is de toevoeging van geroosterde gerst aan de gekiemde gerst. De geroosterde gerst zorgt voor de amberkleur, koperkleur of cognac kleur. Een ander verschil is, dat Ale bovengistend is en pils ondergistend. Ale is een bierstijl uit Groot-Brittannië. Later ook terechtgekomen in België en Nederland. Bekend als, “Amber” (Brand Imperator), “Speciale” (Palm), “Speciale Belge” (De Koninck).

imperial_red_ale_03Cohors Barrel
Dit bijzondere bier vindt zijn oorsprong in de samenwerking tussen brouwerij De Leckere en vandeStreek bier. Het resultaat is een zware Imperial Red Ale welke heeft gerijpt op de beste eiken houten Malbec vaten uit de Cohors. De ingrediënten zijn: mout, water, hop (Pacific Gem, Tapaz), gist. imperial_red_ale_04Het zicht is koper goud, cognac-achtig met een zweem van rood als het daglicht er doorheen schijnt. Door de hergisting op de fles licht troebel. Kleine koolzuurbellen. Boven op het speciaalbier een beige schuimkraag. Tonen van mout, zoet en kruiden. Een volle romige zoete, kruidige en licht alcoholische (door de 10% alcohol volume) smaak. Met een complexe aangenaam bittere afdronk die even blijft hangen. Een echt degustatie bier om lang van te genieten.