BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Int Aepjen

Als je via de Zeedijk richting het Centraal Station loopt, dan passeer je de voormalige herberg ‘In den Aepjen’ nu café Int Aepjen. De gezelligheid en de historie zuigen je als het waren naar binnen. Op de tap een mooi trio speciaalbieren: La Trappe Dubbel, Palm Royale, Texels Skuumkoppe.

Historie
Zodra je Int Aepjen binnenkomt, voel je, ruik je en als je het bier aan je mond zet proef je, de historie van deze voormalige herberg. De trap naar boven naar de etages met hangmatten waar de zeelui vroeger sliepen, is nog prominent aanwezig maar niet meer in gebruik. De ruimtes zijn in ingelijfd door het aangrenzende hotel. De zeelui konden niet altijd hun rekening betalen, om deze dan te vereffenen beloofde zij de herbergier om dieren mee te nemen. Aapjes waren zeer in trek. De eigenaar van de herberg doopte zijn etablissement om tot ‘In den Aepjen’. Omdat deze aapjes veel vlooien hadden die op mensen oversprongen krabden de gasten zich een ongeluk.

't_aapje_01
‘In de aap gelogeerd’
Op een gegeven moment werd het ‘krabben’ gekoppeld aan “Je zult wel In den Aepjen hebben gelogeerd”. De uitdrukking ‘In de aap gelogeerd’ komt hier vandaan. Het betekent in feite ‘je hebt ongeluk’, pech. De herbergier kon niets anders dan de aapjes van de hand te doen. Hij had een vriend met een grote tuin in de Plantage buurt. 't_aapje_02Die nam de dieren graag van hem over, later zou deze tuin uitgroeien tot wat we kennen als dierentuin Artis. Tot zover de historie, terug naar het nu.

Een mooi trio
Het was rustig binnen, toen we langs Int Aepjen liepen. We kunnen wel één drankje nemen, zei ik tegen mijn vrouw. Drie mannen zaten aan de bar, verwikkeld in een gesprek. Achter de bar stond een vrouw. We namen plaats in de hoek aan een ronde tafel voor één van de twee grote ramen, die het café van daglicht voorzagen. Behalve het geluid van de stemmen, heerste er een serene rust. De historie droop van de muren, oude meesterwerken, beelden en plaatjes van apen doen herinneren aan de tijd van vroeger. Achter de bar wandkasten vol met drank. Ik vroeg aan de barvrouw wat er op de tap was. La Trappe Dubbel, Palm Royale, Texels Skuumkoppe, antwoordde zij. Een mooi trio. Ik koos voor de Palm Royale en voor mij vrouw een plat water. Bedankt café Int Aepjen, tot een volgende keer.