BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Hopus

Almere, trein, Amsterdam, Desigual, proeflokaal zoeken, Het Elfde Gebod, Hopus van het vat (gebrouwen met vijf hopsoorten), gezelligheid, nog één Hopus, weer naar huis, trein, Almere. Het drinkt toch net iets lekker van het vat en in een proeflokaal dan thuis.

hopus_02Desigual
Kleur geeft het leven swing. Dit uit zich niet alleen in het bier dat ik drink, maar ook in de kleding die ik koop en draag. Voor dat laatste is Desigual de winkel bij uitstek. Kleurrijker kan bijna niet. Mooi wit hemd, met fel gekleurde cirkeltjes erop gekocht. Dat verdiende na afloop een heerlijk speciaalbier. Café Belgique geen zitplaats meer, In de Wildeman gesloten op zondag, maar Café Het Elfde Gebod was open en zitplaatsen genoeg. Aan een tweepersoons tafel naast het raam en tegenover de ingang namen wij plaats. Na een rondje langs de tapkranen en een blik op de kaart aan de muur, besloot ik de Hopus te nemen. Had deze één keer eerder gedronken, en dat was me goed bevallen. Dit bier wordt gebrouwen bij de brouwerij Lefebvre in Quenast, België. Het valt onder het gamma speciaalbieren uit beugelfles.

Beugelfles
Bij het opstarten van de website van Brasserie Lefebvre wordt aangekondigd dat ‘De Hopus Primeur 2014 binnenkort op de markt komt. Ben zeer benieuwd. Tot mijn verrassing zag ik ook dat de Abdijbieren van Floreffe – reeds beschreven in de columns: Floreffe Blond, Floreffe Dubbel en Floreffe Prima Melior – nu ook op beugelfles zijn. Dit geeft toch nog iets extra’s. Al was het alleen maar het geluid bij het openen. Gedronken van het vat uit het grote prachtige Hopus glas. Een helder blond koperkleurig bier vulde het glas. Daar bovenop een volle witte schuimkraag. Zo wit als mijn hemd van Desigual. Indien uit de beugelfles, kan de nagisting in een mini hopus glas (grote rode H erop). hopus_01Restant in de fles rondwalsen en hierin uitschenken.

Vijf soorten
Het bier werd gebrouwen naar aanleiding van de bruiloft van Paul Lefebvre. Hopus heeft een eigen neus van citrus- en fruitige tonen. Met een palet aan hop smaken (vijf soorten) heeft het een stevige bittere smaakervaring die door de fruitige aroma’s en mout smaken weer in balans wordt gebracht. Een smaak en kleurenpracht (Hopus in felle rode letters op het glas) deed me denken aan mijn hemd gekocht bij Desigual. Het eindigt met een beheersde lange bittere afdronk. Met 8,5% alcohol volume een stevig blond bier. Hopus doet leven.