BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Jessenhofke Maya Blond

Een tijd geleden had een kennis de Jessenhofke Maya Blond aanbevolen. Per toeval op een biologische braderie in Almere terecht gekomen waar dit bier verkocht werd. Bij de stand van Jessenhofke Maya werd mij verteld dat het bij de natuurwinkel ook te krijgen is. Het is namelijk een biologisch gebrouwen bier. Een blond bier met een aangenaam zuurtje en fijne bitter afdronk.

jessenhofke_maya_04Jessenhofke Maya
Een Belgische brouwerij uit het vredig dorp Kuringen vlakbij Hasselt. In de Jessenhofkestraat vloeit er al dertien jaar lang biobier uit de brouwketels. De straatnaam verklaart meteen waar brouwer Gert Jordaan de naam van brouwerij Jessenhofke vandaan gehaald heeft. Het brouwen van biologische bieren was een welbewuste keuze die gebaseerd is op ideologische gronden. Toen was er in België slechts één brouwerij die uitsluitend biologische bieren produceerde. Voor het biolebel gelden een aantal voorwaarden; het product moet voor minimaal 95% uit biologische grondstoffen bestaan, verboden kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen te gebruiken. Al deze voorwaarden worden gegarandeerd door een systeem van onafhankelijke controleorganisaties die op regelmatige basis streekproeven uitvoeren.

Braderie
Mijn vrouw en ik waren terecht gekomen op een biologische braderie in Almere Stad. Niet alleen op de Grote Markt, maar ook op het plein bij de bioscoop stonden diverse kramen. Er werd daar op het plein ter plekke gekookt. We zagen ook de Franse chef van Masterchef Holland daar rond lopen. Wij nuttigde een pompoen soep en keken tegelijkertijd naar een Italiaanse chef die aan het koken was met courgette en mozzarella. Daarna liepen wij een rondje langs de kramen en ontdekte zo de kraam van Jessenhofke Maya. Ik moest meteen aan de tip van de kennis denken. jessenhofke_maya_05Ik kocht een zetje van vier flessen, Jessenhofke Maya Blond, Licht Blond, Bruin en Tripel.

Aangenaam zuurtje
Licht geel blond met een witte schuimkraag met grote koolzuurbellen vulde het glas (heb het De Leckere glas gebruikt) bij het uitschenken van de korte dikke fles van 33 cl. Een moutig en kruidig aroma steeg op. Zoet met een aangenaam zuurtje en een bittertje als afdronk. Ingrediënten: water, pilsmout, zetmeelhoudend water van Maya seitan, challenger, goldings, fuggles, rietsuiker, kruiden, hoge gisting, nagisting op fles en niets anders. Van biologische gecertificeerde oorsprong. Een verrassend feestbier staat op de fles. Drink matig doch regelmatig! Grotendeels geëxporteerd naar Nederland waar EkoPlaza, een biologische supermarkt, het belangrijkste distributiekanaal is. Gauw maar eens naar EkoPlaza gaan om ook de andere speciaalbieren van Jessenhofke Maya te proberen.