BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Straffe Hendrik

Vrijdagmiddag, weekend, Indonesisch eten en een speciaalbier. Allemaal ingrediënten om een geslaagde avond te hebben. Je weekend goed te beginnen. De keuze was gevallen op de Straffe Hendrik van brouwerij De Halve Maan te Brugge in België. Genieten met een grote G.

In het schilderachtige centrum van Brugge
Het was vrijdagmiddag en tijd voor het avondeten. straffe_hendrik_tripel_01Mijn sayang (lieve vrouw) had weer eens heerlijk Indonesisch gekookt. Dat vroeg om een speciaalbier. Het was een Straffe Hendrik in de koelkast in de keuken die mijn aandacht trok. Had al goede ervaring met brouwerij De Halve Maan. Behalve met het bier, ook één keer een bezoek gebracht aan deze brouwerij. Sommige Belgische steden zijn verplichte kost als je van speciaalbier houdt. Een Bolleke De Koninck in Antwerpen, een bezoek aan de Gruut brouwerij in Gent of genieten van een Brugse Zot of Straffe Hendrik bij brouwerij De Halve Maan in het schilderachtige centrum van Brugge.

Zo valt op de fles te lezen
Brouwerij De Halve Maan, ook bekend als brouwerij Henrik Maes, is een familie brouwerij. De bieren die daar worden gebrouwen zijn: Brugse Zot, Brugse Zot Dubbel, Straffe Hendrik, Straffe Hendrik Quadrupel, Brugse Bok. Straffe Hendrik is een artisanaal (ambachtelijk, op traditionele manier gemaakt) natuurbier van hoge gisting. Met nagisting op de fles. Gebrouwen in de unieke familiebrouwerij De Halve Maan sinds 1856. Deze brouwerij is gelegen in het historische Brugse stadscentrum. Straffe Hendrik is een authentiek Brugse tripel bier dat nog steeds volgens de originele receptuur gebrouwen wordt. Zo valt te lezen op de fles. Het is een tripel met een alcohol percentage van 9%.

Sint-Arnoldusstraffe_hendrik_tripel_02
Al van oorsprong werd het bier gebrouwen door brouwerij De Halve Maan in Brugge. Op vraag van de toenmalige burgemeester brouwde Henri Maes en zijn dochter Veronique in 1981 eenmalig een iets te sterk blond bier voor de inhuldiging van het beeld van Sint-Arnoldus. De patroonheilige van de brouwers. Het werd echter zo gewaardeerd dat er opnieuw naar gevraagd werd. Het kreeg de toepasselijke naam ‘Straffe Hendrik’, aangezien het bier sterker en goed gehopt was. Vandaag is Straffe Hendrik het laatste authentiek Brugse tripel bier. Een koper gouden kleur vulde het Brugse Zot glas. Zoeten tonen prikkelde mijn neus. De smaak is zoet, vol en romig. De afdronk is lang met een licht bittere ondertoon. Straf is het zeker met 9% alcohol volume. Een verdomd mooi speciaalbier. Ik heb dan ook, in combinatie met de Indonesische maaltijd, ontzettend genoten. Degusteren met een grote D.