BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Jopen Malle Babbe

Dat het bij Proeflokaal De Drie Fleschjes gezellig speciaalbier degusteren is, heb je al kunnen lezen in voorgaande columns. Maar een mooie foto van een dienblad vol met glazen gevuld met Jopen Malle Babbe op Facebook doet je toch nog watertanden en verleiden om zo snel mogelijk langs te gaan en te genieten.

jopen_malle_babbe_01Vakantie
Het kwam trouwens mooi uit om een bezoek te brengen aan De Drie Fleschjes. De dag voor onze vakantie eten mijn vrouw en ik meestal buiten de duur. Lekker makkelijk. En deze keer was dat dus naar aanleiding van de foto op Facebook. Eerst nog wat inkopen gedaan in Amsterdam, voor de vakantie en daarna wat gedronken. Natuurlijk een Jopen Malle Balle bij De Drie Fleschjes in de Gravenstraat. Het was zondagmiddag en lekker rustig. We konden dus nog plaatsnemen in de hoek op de spaarzaam aanwezige zitplaatsen. Het is en blijft een proeflokaal en daar is het gebruikelijk om te staan. Even later kwam mijn broer ook nog langs. Voor hem een fluitje Grolsch en daarna een whisky, voor mijn vrouw een jus d’orange en voor mij de Jopen Malle Babbe.

Malle Babbe
Jopen is een brouwerij uit Haarlem die bijzondere bieren brouwt met een rijke historie, waar onder de Malle Babbe. Het mooie Jopen 25 cl glas was gevuld met een oranje blonde kleur. Bij het ruiken valt meteen het fruitig, zoet (karamel) en fris karakter van dit bier op. De smaak is ook zoet met een licht zure afdronk. Zonder noemenswaardig bitter. Met zijn lage alcohol percentage van 5,5% drinkt het makkelijk weg. Maar pas op: vanwege de uitgesproken smaak drinkt het niet zo makkelijk als een pilsener. Vers getapt van het vat, gingen er toch drie glazen redelijk gemakkelijk naar binnen. Het was een ware traktatie.

Dunkel weizen
jopen_malle_babbe_02
Op de website van Jopen kan je lezen dat Malle Babbe een dunkel weizen is. Daardoor heeft het net als een gewone weizen een fruitig (banaan) karakter met een licht kruidige toets van kruidnagel en laurier. Het dunkel komt door de donkere tarwemouten die zijn gebruikt die meer kleur geven, maar ook wat vollere lichte karamel achtige smaak. De saphir hop geeft het bier een extra fruitige smaak. Saphir is een Duitse hop met wat Amerikaanse citruskarakter. Een echte aanrader die je, als het van de tap is te krijgen, natuurlijk het best kan drinken bij Proeflokaal De Drie Fleschjes of bij de Jopen brouwerij zelf.