BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Gentse Strop

Bij Gent denk ik meteen aan de enige echte stadsbrouwerij Gruut en aan café De Dulle Griet, maar dat terzijde. Het bier Gentse Strop heeft alleen zijn naam te danken aan Gent. Het bier wordt namelijk gebrouwen door brouwerij Roman die gevestigd is in Mater, een deelgemeente van Oudenaarde.

Stroppendragers
Oudenaarde en Gent hebben een rijke geschiedenis gemeen met als spilfiguur Keizer Karel. Door de opstand der Gentenaars in 1540 tegen Keizer Karel kregen zij hun bijnaam “stroppendragers”. Maar Oudenaarde is ook de geboortestad van de buitenechtelijke dochter van Keizer Karel; Margretha van Parma. En dan is er nog de Oudenaardse figuur van Hankse De Krijger die op de uitkijk stond maar, omdat hij te veel bier had gedronken, in slaap was gevallen en dus niet had gezien hoe Keizer Karel met zijn troepen de stad Oudenaarde binnentrok. Als klap op de vuurpijl is het historische jaar 1545 ook het jaar waarin de familiebrouwrij Roman werd opgestart.

Fier Gents bier
Het is een blond Belgisch speciaalbier van hogegentse_strop_01 gisting, helder totdat je de fles helemaal uitschenkt en het troebel wordt door de nagisting op de fles. Zo op het eerste gezicht heeft het dan ook het karakter van een pilsener. Maar de troebele kleur, de fruitige geur en smaak en ook het alcohol percentage van 6,9 procent doen je al gauw beseffen dat je te maken hebt met een speciaalbier. De hoppigheid en daardoor de bitterheid doet enigszins denken aan Brand Up of Warsteiner. Maar dit bier onderscheidt zich door zijn fruitige aroma en alcohol percentage. Ook de fles is afwijkend, klein en dik gelijkend op de Duvel fles. Met een eenvoudige zakelijk etiket, waar het hoogst noodzakelijke opstaat. Een eigen ontwikkeld glas, dat los te krijgen is of in een geschenkverpakking met twee flessen.

Roman
Brouwerij Roman, opgericht in 1545, is al 14 generaties in handen van de gelijknamige brouwersfamilie Roman. Ze is hiermee zowel op Belgische als op Europees vlak één van de oudste brouwerijen in hun soort. gentse_strop_02Deze familie heeft tot op heden steeds de roerstok van vader op zoon overgedragen. Stap voor stap werd de brouwerij in Maten, deelgemeente van Oudenaarde, met het nodige respect voor traditie gemoderniseerd. Samen met een collega naar de Mitra gegaan naar aanleiding van een aanbieding van acht halen zes betalen. Zo konden wij elk vier flessen mee naar huis nemen van de Gentse Strop. Eén gedronken tijdens het eten en één later op de avond.