BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Jopen Meesterstuk 2013

Het was weer vrijdagmiddag na een week hard werken. En hard werken was het zeker, in plaats van 14:00 uur naar huis was het deze week geen uitzondering dat ik rond 16:30 uur naar huis ging. Afgelopen vrijdagmiddag ben ik er om 14:30 uur tussenuit geknepen. Tijd voor een wel verdiende beloning in de vorm van een speciaalbier. En wat voor een speciaalbier, Jopen Meesterstuk 2013.

jopen_meesterstuk_01Mitra
Een paar weken geleden was ik in de Mitra op het Rokin in Amsterdam. Een meisje met blond haar verwelkomde mij. Haar vader beheert de winkel. Linksachter in de hoek stonden de speciaalbieren. Niet zo’n ruim aanbod als bij andere Mitra’s, maar toch een mooie collectie aan bijzondere speciaalbieren. Ook veel geschenkverpakkingen en glazen in de winkel. Ik heb het cilindervomig glas van Jopen, waar verticaal in grote rode letters Jopen op staat, gescoord en natuurlijk het Jopen Meesterstuk 2013. De rekening was meer dan vijftien euro en dus kreeg ik het Bier! Magazine cadeau. Ik vroeg nog of er misschien oude exemplaren bewaard waren, maar dat bleek niet het geval. In plaats daarvan gaf ze, heel aardig van haar, een speciale uitgave van Mitra: “Minder Trammelant in Bierland”. Heel leerzaam en leuk boek over alle biertypen en nog veel meer zaken. Een absolute aanrader voor de echte bierliefhebber.

Meesterstukt
Jopen Meesterstuk 2013 is bruin donker rood van kleur met nagisting op de fles. Heeft een mooie volle beige schuimkraag waarin je meteen de complexiteit van dit speciaalbier proeft. jopen_meesterstuk_02Verbrande mout, zoet, kruidig en een lange licht bitter afdronk proefde ik bij de eerste keer. De complexiteit kan wel kloppen, het is namelijk een speciaalbier van het type Quadrupel. Na het acclimatiseren van het speciaalbier kwamen de volgende geuren en smaken naar boven: Drop, mout, zoet (karamel?) en kruidig voor de geur en bitter, zoet, kruidig en een volle lange bittere afdronk voor de smaak.

Informatie
Ter ere va Sint Maarten brouwt Jopen jaarlijks een Meesterstuk. Sint Maarten was de berschermheilige van het Haarlemse Brouwersgilde. Dit Meesterstuk 2013 is in gelimiteerde oplage van 7500 flessen uitgebracht. Als bier is dit jaar gekozen voor een Quadrupel type gebrouwen met donker tarwemout en Nieuwe Zeelandse hopsoorten. Ingerdiënten: water, pilsmout, tarwemout, caramout, kandijsuiker, Pacific Jade en East Kent Golding (ketelhop) en Simcoe en Nelson Savarin hop (dry hopping). Afgevuld in november 2012 met een alcohole volume van 10% in een 33 cl. fles 1183 van 7500 stuks stond er op de fles. Een echt Meesterstuk.