BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Old Speckled Hen

Weer een speciaalbier waar ik persoonlijk vrolijk van wordt. Old Speckled Hen. Eenvoudig mooi van kleur, geur en smaak. Prima bier om te degusteren tijdens de warme maaltijd.

Voor het eerst
Samen met een vriend ben ik naar Café België in Utrecht geweest, waar ik voor het eerst een Old Speckled Hen heb gedronken. Engels bier ben ik niet zo in thuis. Om een of ander rede kan Guinness mij nog wel bekoren. Verder heeft het Engelse bier, bijna zonder schuim, niet echt mijn voorkeur. Per toeval heb ik de Old Speckled Hen gedronken. Bij het doornemen van de bierkaart in Café België – België is een speciaalbier café met twintig bier van de tap en vele bieren op de fles – werd onze aandacht getrokken door de naam. Het bleek een prima keus. Toen vond ik het al een aangenaam bier om te drinken.

old_speckeld_hen_01De kleur valt op
Zo heb ik afgelopen vrijdag voor de tweede keer een Old Speckled Hen gedronken. En ook deze keer heb ik genoten van dit amber bier. Ik wordt er vrolijk van. Net zoals ik geschreven heb over de Leffe Royale. Wat meteen opvalt is de kleur: amber goud bruin. De fles is namelijk doorzichtig en laat dus meteen de aantrekkelijke kleur zien. Trouwens een mooie strakke fles. 5,2% alcohol volume. Est, Morland 1711. Brewed in England. Imported bier. Met een korte tekst op de fles over het ontstaan van de naam:

First brewed to commemorate the 50th annivesary of the MG car factory and effectionatly named after an old MG car used as a factory runaround – ‘The owld Speckled un’.

Mooi
Bij het zien, ruiken en proeven van Old Speckled Hen komt bij mij het woord mooi naar boven. Mooi amber goud bruine kleur. old_speckeld_hen_02Mooi zoet, kruidig en lichte hop geur. Mooi kruidig, zoet en licht bittere afdronk. Dit maal gedronken uit het Brugse Trippel glas. Een groot glas was ook wel nodig, want de fles bevat een halve liter bier. Wel prijzig 3,50 euro, maar dan wel een halve liter. Voor mij een bier dat altijd op de lijst mag staan en thuis in de koelkast mag liggen. Het verschil tussen zware speciaalbieren en lichte speciaalbieren is groot. Maar dat wil niet zeggen dat je niet van beide typen speciaalbieren kunt houden. Bijvoorbeeld amber bier voor bij de warme maaltijd en zwaardere speciaalbieren ’s avonds drinken om lang van te genieten vanwege de complexe smaakbeleving.