BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Leffe 9

Bij Leffe denk ik niet meteen aan Leffe 9. Dat kan ook wel kloppen, omdat dit speciaalbier pas in 2006 opeens in het assortiment van Leffe verscheen. Tevens vind je in de drankenspeciaalzaak meestal alleen de Leffe Blond, Leffe Brune en Leffe Tripel in de schappen.

leffe9_02Dinant
Leffe een Belgisch abdijbier anno 1240. Tegenwoordig gebrouwen door AB Inbev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen Abdij van Leffe. Ik ben één keer in Dinant geweest. Een reünie met een groep Belgen, die ik heb leren kennen tijdens een rondreis in Marokko, heeft mij naar Dinant gebracht. Dinant is een fantastisch mooi gelegen stad aan de revier de Maas in zuiden van België vlakbij de Franse grens. Zeer de moeite waar om deze stad eens te bezoeken en ter plaatse één van de bieren van Leffe te drinken. Het liefst natuurlijk de Leffe 9. Vergeet dan niet de Citadel van Dinant te bezoeken, gelegen boven op een hoge rots, vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de Maas en de Stad.

Degustatiebier
Volgens de informatie op de fles is Leffe 9 een goudkleurig karakterbier dat zijn intensiteit dankt aan zijn gisting bij hoge temperatuur. Zijn kruidige, fruitige en bitter aroma’s zijn mooi in evenwicht en de lange, lichte gerookte afdronk geeft een speciale charme. Ook dit speciaalbier heb ik thuis gedronken van de fles uit een Leffe glas. leffe9_01De kleur die ik waarnam was helder en goudbruin. De geur was kruidig, zoet en bloemig. Het deed mij meteen verlangen naar een eerste slok. Zodra je een slok neemt van de volle crème schuimkraag en je laat het rondwalsen in je mond proef je de volle smaak van kruiden, zoetheid en de mooi rustige bittere afdronk. De eerste paar slokken vallen nog licht, maar halverwege het glas ga je het hoge alcohol volume van 9% volume wel voelen. Een echt degustatiebier.

Een dikke negen
Het zeer informatie, bloemrijke en soms zelfs humoristische blad van Mitra, Minder Trammelant in Bierland, heeft mij een lijst van speciaalbieren opgeleverd die ik graag wil gaan proeven. Waaronder het speciaalbier Leffe 9. Je krijgt er dorst van als je in dit blad van Mitra leest. Dit speciaalbier had ik nog niet gedronken. De naam is doeltreffend en eenvoudig. Het verwijst natuurlijk naar het alcohol percentage van 9%. Het was een zeer aangename eerste kennismaking met dit speciaalbier en smaakte absoluut naar meer. Van mij krijgt dit speciaalbier een dikke negen.