BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Op & Top

Vaak dekt de naam de lading van het speciaalbier. Dit geldt zeker voor het speciaalbier van brouwerij De Molen. Op & Top. Letterlijk: de fles was op en het bier was top. Figuurlijk: compleet en volmaakt. De namen van de bieren van brouwerij De Molen zijn sowieso bijzonder.

op_top_01Nederlandse speciaalbieren
Zoals al beschreven in de column over NDSM Porter, had ik bij de Mitra (Beukenweg 12, Amsterdam) Nederlandse bieren aangeschaft. Dezelfde dag ook het 25 cl. kelkglas van Jopen. Maar dat terzijde. Behalve de NDSM Porter van brouwerij De Vriendschap, had ik ook Op & Top van brouwerij De Molen aangeschaft. Deze brouwerij is gevestigd in Bodegraven. Gelegen in de driehoek Alphen aan den Rijn, Woerden en Gouda. De brouwerij is prachtig gesitueerd en gehuisvest in een korenmolen. De aan de Oude Rijn gelegen Arkduif. In het Groene Hart van de stad. Het is een craft beer brouwerij. Bij de korenmolen, in Eet & Bierlokaal De Molen (Overtocht 43, Bodegraven) wordt nog steeds gebrouwen en gekookt. Bier in het eten en bij het eten. Verderop in de straat bevindt zich de hoofdbrouwerij. Naast de korenmolen is een bierwinkel met bieren uit de hele wereld.

Bijzondere namen
De flessen van brouwerij De Molen ogen strak (wit etiket met zwarte letters) en informatie (de belangrijkste informatie). Zeker de namen van het uitgebreide assortiment vallen op. Zoals: Op & Top, Heen & Weer, Hemel & Aarde, Hel & Verdoemenis, Bommen & Granaten, Vuur & Vlam, Hop & Liefde , Licht & Lustig, Lief & Leed en nog veel meer. In het proeflokaal van brouwerij De Molen zijn altijd zes Molenbieren van de tap te krijgen. Tevens kan je het proeflokaal afhuren voor buffet of feest tot ongeveer zeventig personen. Een te kust en te keur aan mogelijkheden en een enorm aanbod aan speciaalbieren. Zeker als je ook nog de bierwinkel meetelt. Het wordt hoognodig tijd om dat zelf eens met eigen ogen te aanschouwen en met eigen smaakpapillen te proeven.

Op & Topop_top_02
Water, pils en karamel gerstemouten, Sladek bittere hop, Amarillo hop droog en gist (top fermenteren) zijn de ingrediënten. Deze ingrediënten geven dit speciaalbier een mooie goud kopere kleur. Daar boven op een volle witte schuimkraag. Een hop bitter aroma met tonen van fruit en bloemen. De smaak is direct bitter maar in balans. Met een sterk bittere afdronk door de America bitter-ish Ale. Het bescheiden alcohol volume van 4,6% past goed bij de sterke bitterheid. Het smaakte dan ook uitstekend. Na een pauze was een tweede fles geen probleem. Dit speciaalbier is letterlijk en figuurlijk: Op & Top!