BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

NDSM Porter

Er zijn nu bijna driehonderd brouwerijen in Nederland. Waarvan ongeveer 22 brouwerijen in Amsterdam. En dit aantal neemt alleen maar toe. Sinds 2013 ook een brouwerij in Amsterdam-Noord, De Vriendschap. Met een vast assortiment bestaande uit: Hopland, Puike Pale Ale en NDSM Porter.

ndsm_porter_01Foto Fransen
Vanwege een kapotte Nikon lens bracht ik een bezoek aan Amsterdam. Inkopen doen bij een bierwinkel is dan haast onvermijdelijk. Tijdens onze zevendaagse stedentrip naar Porto (Portugal) was een glas bier omgevallen op een schuine tafel waar ook mijn Nikon D7200 camera lag. Daarna kon ik niet meer scherpstellen. Gelukkig had ik nog een lens van mijn oude analoge Nikon camera bij me die ook op de nieuwe camera past. Vandaar dat ik in Amsterdam was om bij Foto Fransen, waar ik de Nikon D7200 had gekocht, de schade op te nemen. Het was aan de buitenkant niet te zien. Dat werd opsturen naar Nikon in de hoop dat het onder de garantie viel. Dat was helaas niet het geval. Er was toch schade aan de lens door het omgevallen bier. Het was te repareren, maar de lens die ik in bruikleen had kon ik overnemen en dat was uiteindelijk de voordeligste oplossing. Dat noem ik service tot en met de deur bij Foto Fransen.

De Vriendschap
Om een lang verhaal kort te houden. Na afloop van het bezoek aan Foto Fransen inkopen gedaan bij de Mitra op de Beukenweg 12 in Amsterdam. Ik kom daar graag. Ruime collectie speciaalbieren en aardige medewerkers. Mijn voorraad bieren aangevuld met speciaalbieren van Nederlandse bodem. Waaronder de NDSM Porter gebrouwen door brouwerij De Vriendschap (gelegen aan de Meteorenweg 272 in Amsterdam-Noord) in de ketels van de Sallandse brouwerij. Brouwerij De Vriendschap is begonnen in 2011 door twee vrienden (Peter Harmens en Aart van Bergen). Vandaar de naam. Sinds 2013 is het geregistreerd als bedrijf. In 2014 zijn ze hun eigen micro-brouwerij begonnen. Dit BrouwLab is onderdeel van het Stadslandbouwproject NoordOogst. Vanaf januari 2015 kan je hun bieren vinden in de bierspeciaalzaken, waaronder de Mitra op de beukenweg.

Proeflokaalndsm_porter_02
Porter is een donker bier uit Londen. Vanaf de 18e eeuw. Afgeleid van bruin bier, gemaakt met bruine mout met veel hop. De kleur is donkerbruin, beetje licht doorschijnend. Een volle beige schuimkraag, bijna tegen mokka kleur aan. Mout, hoptonen en de geur van verbrande koffiebonen. De schuimkraag heeft een volle romige smaak. Zoete tonen. Zonder schuimkraag word het iets wateriger, minder vol van smaak. Afdronk is licht zuur en bitter. De bitterheid blijft een tijdje hangen. Na publicatie op mijn Facebookpagina, dat ik de NDSM Porter aan het drinken was, kreeg ik nog een reactie dat dit bier op de tap was bij café Tap Zuid in Amsterdam (waar 25 bieren op de tap zijn, voornamelijk van Amsterdamse brouwerijen). Was niet in de gelegenheid om langs te gaan. Binnenkort komt er bij de brouwerij De Vriendschap een proeflokaal, waar al hun bieren te drinken zijn en je ook kunt eten. Op naar Tap Zuid of proeflokaal De Vriendschap voor een NDSM Porter van brouwerij De Vriendschap.