BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Pilsner Urquell

Al drink ik meestal speciaalbier, een pilsner smaakt op zijn tijd ook uitstekend. Zeker als het Pilsner Urquell uit Tsjechië betreft. Plzensky Prazdroj (Tsjechische naam) wordt sinds 1842 gebrouwen en geldt als het eerste pilsner bier. Ik heb aan dit pilsner een zeer mooie blijvende herinnering overgehouden. Gedronken van het vat in Barcelona.

Vildsvin
In november 2004 ging ik voor de tweedepilsner_urquell_03 keer alleen naar Barcelona. Eén van de mooiste steden die ik tot nu toe heb bezocht. Ik had van mijn tante een boekje over Barcelona meegekregen waar tips in stonden voor eten en drinken. Zo ook Vildsvin. Niet alleen een café maar tevens restaurant. De menukaart was ‘Mid-Europees’. En bierliefhebbers zaten hier goed. Vildsvin was gespecialiseerd in Tsjechisch bier van eigen import, maar ook voor een Belgische pint kon je hier terecht. Alles in de verleden tijd, want toen ik in juli 2009 op huwelijksreis ging – voor de zesde keer naar Barcelona – en natuurlijk mijn vrouw mee uit eten wilde nemen naar de Vildsvin bestond deze niet meer.

Chocolade mousse
Ik vroeg aan de ober of ik buitenpilsner_urquell_01 kon zitten, maar zowel buiten als boven was het vol. Hij bracht mij naar de kelder met prachtige gewelven. In de hoek vlakbij de live muziek was nog een tafel vrij. Links van mij zat een viertal Franstalige meiden. Recht vooruit kijkend zag ik een beeldschone Braziliaanse vrouw die Braziliaanse liederen zong en zichzelf begeleidde op gitaar. Af en toe hadden wij oogcontact. Het menu bestond uit paté vooraf, zalm als hoofdgerecht en chocolade mousse als nagerecht. De chocolade mousse was bijzonder, de ober kwam met een grote glazen kom en bleef net zolang opscheppen tot ik stop zei. Dit alles onder begeleiding van Pilsner Urquell van het vat. Een avond om nooit meer te vergeten.

Plzensky Prazdroj
Pilsner Urquell is een biermerk uit depilsner_urquell_02 Tsjechische stad Pilsen. Tegenwoordig valt dit biermerk onder de vlag van SABMiller. Twee flessen van 330 ml met een alcohol volume van vier procent heb ik thuis gedronken uit het Pilsener Urquell glas. Een goud blonde heldere kleur vulde het glas. De geur was hoppig met een licht fruitige ondertoon. Het had een bitter smaak met een zoetje en een bittere nasmaak. Met een volle witte schuimkraag. Slechts water, mout en hop zijn de ingrediënten. Qua bittere smaak vergelijkbaar met Brand-Up en Warsteiner. Gezamenlijk een mooi trio pilsners die net iets meer te bieden hebben dan een gewone pilsner.