BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Olivier

Afgelopen zaterdag hadden mijn vrouw en ik in Utrecht afgesproken met een vriend. Het café bij uitstek, voor een ontmoeting en om te genieten van een uitgebreid aanbod van speciaalbieren, is Belgisch Bier Café Olivier (Achter Clarenburg 6A). Gemakkelijk te bereiken vanaf het station, gesitueerd in een schitterend gebouw.

olivier_01Prachtig uitzicht
Bij binnenkomst betreedt je een imposante ruimte – een voormalige kerk – die volledig gevuld wordt door tafels en stoelen met in het midden een grote rechthoekige bar. Door de hoogte van de ruimte oogt het niet druk en vol. Ook al waren bijna alle tafels bezet. Alleen boven bij het orgel was nog plaats om te zitten. Mijn vrouw was nog even gaan winkelen. Ik en de vriend namen plaats aan een lege tafel bij het orgel vlak naast de trap. Dit bleek een uitstekende plek met prachtig uitzicht over het hele café en ideaal om een aantal foto’s te nemen. Het was nog iets te vroeg voor bier, dus verwarmden wij ons met een espresso en een cappuccino.

De eerste rondeolivier_02
Het lezen van de dranken- en menukaart beloofde veel goeds. Tien bier van het vat, waarvan drie wisselvaten. Natuurlijk gevraagd welke, het waren bockbieren: Eem bok, La Chouffe Bok 6666 en Barbar Bok. Ik koos voor de Eem Bok en de vriend voor de Barbar Bok. De eerste ronde smaakte prima. Bij de tweede ronde wilde wij wat anders proberen dan de bekende speciaalbieren van de tap. De keuze viel voor mij op de Pandora van de jonge Utrechtse brouwerij Maximus. In tussen was mijn vrouw ons komen vergezellen. Ik verleidde haar om een Liefemans te bestellen samen met een portie bitterballen.

Leffe Brune
Op de muur aan de andere kant van het café werden dia’s geprojecteerd van speciaalbieren. olivier_03Plotseling werd ons door de serveerster twee mooie donker gevulde Leffe glazen aangeboden. “Van het huis, de bestelling is verkeer doorgekomen”, zei ze. Leffe Brune was het. De geur was uitgesproken. Na het nemen van een slok werd ik blij verrast, wat een geweldige smaak. “Eén geschenk uit de hemel”. Ik kon de geur en smaak niet plaatsen. Het bleek; vanille, kruidnagel, toffee en karamel te zijn. Intussen was het tijd voor een maaltijd. Ik bestelde de Crepe d’Orval  – een wrap met Orvalkaas, spinazie en pijnboompitten – en de Olivier Tripel als afsluiter. Door al het bier, eten en de warme gloed van gezelligheid gingen wij voldaan naar huis.