Rochefort is een klassieker onder de Belgische trappistenbieren. Om het logo Authentic Trappist te mogen dragen moet je aan drie regels voldoen. Rochefort 10 is de quadrupel van Abday Notre-Dames De Saint-Rémey. 1130 werd het klooster gesticht en de eerste brouwactiviteiten dateren uit 1595. Sinds 2020 varen ze een andere koers. Echter Rochefort 10 is ongewijzigd en nog steeds degusteren op niveau. Bruinrood van kleur, moutig, fruitig en zoete geuren, en romig en complex van smaak. Natuurlijk weer kaas erbij. Om in abdij zweren te blijven, hemels!
Rochefort 8 al beschreven
Trappistenbier is altijd lekker om te drinken. Vooral door het verhaal eromheen. Zoals de drie regels om het Authentic Trappist logo te mogen dragen. 1. Product moet binnen de kloostermuren worden gebrouwen. 2. Onder toezicht van de monniken of monialen. 3. Opbrengst voor levensonderhoud kloostergemeenschap en voor goede doelen. Ik had voor mijn verjaardag twee flessen Rochefort 10 aangeschaft voor de zekerheid. Een van de ex-collega’s heeft dit bier zelfs op plek 1 staan! Plek 1 denk ik niet, maar hij mag zeker in de top 5. Het wordt dringen in de top 5, hahaha. De Rochefort 8 had ik al beschreven in een biercolumn. De Rochefort 10 zal ik zeker al een keer gedronken hebben, maar dat kan ik mij niet meer herinneren. In ieder geval hoognodig tijd om hier een biercolumn aan te wijden.
“Ora et lebora”
Abday Notre-Dames De Saint-Rémy – Rochefort – België is bekend van de Rochefort bieren die klassiekers zijn onder de Belgische trappistenbieren. Rochefort 6 met een rode kroonkurk (Traditie en lichtheid), Rochefort 8 met groene kroonkurk (Evenwichtig en samenzijn), Rochefort 10 met blauwe kroonkurk (Uitzonderlijk en erkend). En sinds kort hun 4e bier Tripel Extra paarse kroonkurk (Fris en zacht). De abdij heeft al bijna 800 jaar geschiedenis en de monniken leven volgens de regels van Sint-Benedictus. “Ora et lebora”, wat bidt en werk betekend. In 1230 werd ket klooster opgericht en vastlegging over de brouwtraditie dateren van 1595. In 2020 vaart de brouwerij een andere koers met een gloednieuwe, hoogtechnologische brouwzaal. Na 60 jaar heeft de kathedraal afscheid genomen van het bier, maar blijft nog wel als getuige van het brouwerfgoed. De nieuwe brouwzaal heeft ertoe geleid het assortiment te vervolledigen met de lancering van de Tripel Extra,
een blond bier.
Hemels!
Rochefort 10 is de quadrupel en dat zag, rook en proefde ik. Niet zwart maar bruinrood en licht troebel. Daarboven op een kortstondige koolzuurrijke beige schuimkraag. Geur van mout en fruitig zoet. Zeer aangenaam en nodigt uit om snel een slok te nemen. En toen ik dat deed was dat een volle, romige en complexe smaak. Zoet en bitter strijden. In de schuimlaag nog veel koolzuurbellen, in het mond gevoel niet. Afdronk stevig bitter en licht alcoholisch met een prikkeling die nog lang nawerkt. Zoals altijd bij zware complexe bieren, lang genieten en degusteren. Abdijkaas (hoe kan het ook anders?!) en Hollandse Blauwaderkaas van de koe van Daalderkaas als bier-spijscombinatie. Dit alles natuurlijk uit het bijbehorende bierglas met daar groot opgeschreven in sierlijke letters Trappistes Rochefort. Tussen deze woorden een wapen c.q. logo. Een compleet plaatje dus. Om in de abdij zweren te blijven, hemels!
Abday Notre-Dames De Saint-Rémy | Rochefort - België | Rochefort 10 | Trappist | Quadrupel | Alc. 11,3% vol. | Fles 33 cl. | Drinktemperatuur 12-14º C | Ingrediënten: water, gerstemout, suiker. gist, hop, kruiden