Rochefort is een klassieker onder de Belgische trappistenbieren. Om het logo Authentic Trappist te mogen dragen moet je aan drie regels voldoen. Rochefort 10 is de quadrupel van Abday Notre-Dames De Saint-Rémey. 1130 werd het klooster gesticht en de eerste brouwactiviteiten dateren uit 1595. Sinds 2020 varen ze een andere koers. Echter Rochefort 10 is ongewijzigd en nog steeds degusteren op niveau. Bruinrood van kleur, moutig, fruitig en zoete geuren, en romig en complex van smaak. Natuurlijk weer kaas erbij. Om in abdij zweren te blijven, hemels!
Rochefort 8 al beschreven
“Ora et lebora”
Abday Notre-Dames De Saint-Rémy – Rochefort – België is bekend
Hemels!
Rochefort 10 is de quadrupel en dat zag, rook en proefde ik. Niet zwart maar bruinrood en licht troebel. Daarboven op een kortstondige koolzuurrijke beige schuimkraag. Geur van mout en fruitig zoet. Zeer aangenaam en nodigt uit om snel een slok te nemen. En toen ik dat deed was dat een volle, romige en complexe smaak. Zoet en bitter strijden. In de schuimlaag nog veel koolzuurbellen, in het mond gevoel niet. Afdronk stevig bitter en licht alcoholisch met een prikkeling die nog lang nawerkt. Zoals altijd bij zware complexe bieren, lang genieten en degusteren. Abdijkaas (hoe kan het ook anders?!) en Hollandse Blauwaderkaas van de koe van Daalderkaas als bier-spijscombinatie. Dit alles natuurlijk uit het bijbehorende bierglas met daar groot opgeschreven in sierlijke letters Trappistes Rochefort. Tussen deze woorden een wapen c.q. logo. Een compleet plaatje dus. Om in de abdij zweren te blijven, hemels!
Abday Notre-Dames De Saint-Rémy | Rochefort - België | Rochefort 10 | Trappist | Quadrupel | Alc. 11,3% vol. | Fles 33 cl. | Drinktemperatuur 12-14º C | Ingrediënten: water, gerstemout, suiker. gist, hop, kruiden