Site pictogram biercolumns

Rochefort 8

Trappist is een abdijbier, maar niet elke abdij is een trappist. Eén van die trappistenbieren is Rochefort. Deze trappist onderscheidt zich van de andere trappisten door een mooi trio aan speciaalbieren die herkenbaar zijn aan de kroonkurken. Rochefort 6 rode kroonkurk, Rochefort 8 groen kroonkurk en Rochefort 10 blauwe kroonkurk.

Trappistes Rochefort 8

Gall & Gall


Dit was de eerste kennismaking met één van de drie trappistenbieren van Abbaye Saintt-Remy te Rochefort. En dat viel zeker niet tegen, in tegendeel. Na een toevallig (niet echt, ik was opzoek naar de bieren van Rochefort) bezoek aan Gall & Gall kwam ik thuis met drie flessen Rochefort 8 en drie flessen Rochefort 10 (zes halen vijf betalen). Rochefort stond al op mijn lijst om te degusteren. Een artikel in een ouder nummer van Bier! Magazine - aangeschaft om mijn verzameling van dit prachtige tijdschrift compleet te krijgen - over Rochefort, was het laatste zetje.

Het goud was er dus wel

De abdij Notre-Dame de Saint-Remy ligt op ongeveer 2 km van het centrum van de kleine stad Rochefort, aan de voet van een uitgestrekte heuvel. De heuvel is rijk bebost en herbergt tal van natuurlijke rijkdommen en een beroemde marmergroeve die door de monniken werd geëxploiteerd. Het werd zelfs verteld, dat men hoopt er ooit goud te vinden. Die hoop was niet helemaal denkbeeldig, want door het vele graven in de heuvel ontsprong op een dag een riviertje de Tridaine dat het trappistenbier Rochefort zijn unieke smaak geeft. Het goud was er dus wel, maar het wachten was op de alchemisten uit het klooster. Rochefort heeft drie speciaalbieren, te herkennen aan het cijfer en de kleur van de kroonkurk. De Rochefort 8 is de middelste met groene dop. Verder heb je nog Rochefort 6 met rode dop en Rochefort 10 met blauwe dop. Met 9,2% alcohol volume een stevige trappist.

Originele Rochefort trappistenglas

Een rood bruine troebele kleur, door het levende karakter vindt er nagisting plaats, met daarop een beige schuimkraag vol met koolzuurbellen vulde het originele Rochefort trappistenglas. Toen ik het glas onder mijn neus bracht rook ik een frisse, zoete, moutige geur. Vol, romig en prikkelend van smaak met een lange bittere afdronk. De 33 cl. fles heeft een robuuste uitstraling door het middeleeuwse lettertype op het etiket. Alleen de noodzakelijkste informatie kun je lezen op de fles. Gebrouwen van: water, gerstemout, met gemouten granen, hop, gist, suikers. Het smaakte uitstekend en maakte mij nieuwsgierig naar Rochefort 10 met maar liefst een alcohol volume van 11,3%. Twee prachtige speciaalbieren om lang van te genieten.

Mobiele versie afsluiten