BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

SNAB IJsbok

In 2013 heb ik niet zoveel bockbier gedronken. Ben ook zelfs niet naar het 36e PINT Bockbierfestival geweest. Ik had nog wel twee flessen SNAB IJsbok ingeslagen bij de Mitra. Dit was de eerste kennismaking met de bieren van SNAB en dat beviel goed. Ze hebben maar liefst tien bieren in het assortiment, waaronder: Koning Honing, SNAB Pale Ale, MaelStrom, Speculator, Ezelenbok en IJsbok.

snab_ijsbok_01Proef brouwerij
SNAB staat voor Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers en is opgericht op 24 januari 1991. Hun primaire doel is “het promoten van de biercultuur in he algemeen en het promoten van alternatieve bieren in het bijzonder”. Onder alternatieve bieren verstaan zij bieren die met nieuwe grondstoffen en methodes worden gebrouwen. Om deze doelstellingen te bereiken richten zij hun aandacht op het ontwikkelen en commercieel exploiteren van nieuwe bieren die niet of nooit eerder in Nederland zijn gebrouwen. SNAB staat, met andere woorden voor: Cultuur (introductie van oude biersoorten), Karakter (bieren met een eigen herkenbare smaak) en Creativiteit. De bieren worden onder SNAB licentie gebrouwen bij de ‘proef’ brouwerij te Lochristi België.

IJsbok
Inspiratiebron voor dit unieke bier is het Nova Zembla reisverslag ‘om de noord’ van Gerrit de Veer uit 1957. Het verslag beschrijft hoe de scheepsbemanning tot eigen verbazing ontdekte dat diep in een bevroren biervat een vloeistof was achtergebleven die uitstekend smaakte en waarbij alle kracht nog in het laatste restje vloeibaar bier zat. SNAB bootste met haar ‘Ezelbok’ dit proces na om ‘IJsbok’ te verkrijgen. Zo is voor de liefhebber een uiterst bijzonder bier beschikbaar gekomen. Deze IJsbok is gebrouwen uit de volgende grondstoffen: water, Münchener, karamel, pils- en chocolademout, Hallertauer, Hersbrücker hop en bovengist.

Eisboksnab_ijsbok_02
SNAB IJsbok heeft een doorschijnende rood bruine kleur. De geur is hoppig met zoete tonen van de karamel. Het heeft een bitter smaak, licht zoet en een volle bittere pittige afdronk. Een echte bockbier smaak met een eigen karakter. Door het alcohol volume van 9% een stevig bockbier. Bovengistend, niet gepasteuriseerd en nagisting op de fles. Bovenop het bier vormt zich een beige schuimkraag, met grote koolzuurbellen, die vrij snel was verdwenen. Je ruikt en proeft de smaak van de karamel en de chocolademout. Een wel zeer volle Eisbok (type bier). Ondanks de 9% alcohol volume dronk dit bier makkelijk weg. Krachtig bier voor koude tijden. Blokjes jonge geitenkaas erbij maakt het geheel compleet. Het smaakte naar meer en nodigt uit om een van de andere bieren van SNAB te gaan proberen.