BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Belgique

Het is één van de kleinste cafés van Amsterdam. Ik heb een lange historie met dit café, ook al kom ik er de laatste tijd wat minder. De naam verraadt het al, het café is gespecialiseerd in Belgische bieren, waaronder Pauwel Kwak van de tap. Café Belgique is de naam, in de Gravenstraat te Amsterdam.

1278 kroegen
Amsterdam is bekend om zijn vele kroegen. Volgens de Amsterdamse Kroegen Encyclopedie uit 1995, toen 1278 kroegen. belgique_03De diversiteit is groot. Eén van mijn favorieten is Café Belgique. Vroeger kwam ik er regelmatig. In de Gravenstraat heeft een Jazz-cd speciaalzaak gezeten. Ik was daar kind aan huis. Lekker cd’s uitzoek, luisteren, kopje koffie drinken en praten over jazz en andere zaken. Na afloop naar Café Belgique voor een speciaalbier. Het mooiste moment is de zomermaanden, dan kan je lekker buiten zitten. Niet alleen de speciaalbieren smaken dan uitstekend, ook het kijken naar de verscheidenheid aan mensen die voorbij komen is een lust voor het oog.

Gemêleerd publiek
Na café ’t Doktertje zou café Belgique weleens het op één na kleinste café van Amsterdam kunnen zijn. Dat maakt het er niet ongezelliger door. belgique_02Maar een plek om te zitten is gauw vergeven. De ingang bevindt zich tussen twee grote ramen. Voor elk raam staat een bankje waar het heerlijk vertoeven is. Als je binnenkomt loop je tegen de kleine bar aan met acht tapkranen. Met acht bier van de tap en vijftig op de fles kan je het gerust een speciaalbier café noemen. Het publiek bestaat uit lokale bezoekers, stam gasten, muzikanten, kunstenaars, dj’s en toeristen weten het ook te vinden. De laatste keer was ik er op een dinsdagmiddag. Die avond gingen we naar een concert van het Philip Harper Quintet in De Badcuyp. Het was nog te vroeg om te eten en wij besloten ons eerst te verwennen met een speciaalbier.

Oedipus
Op de tap onder andere: La Trappe, La Chouffe, Floreffe Blond, Vedett White en Pauwel Kwak. belgique_01De keuze viel op N’Ice Chouffe. Toen voor mij nog onbekend. Robijn rode kleur, zoete geur en volle romige zoete smaak. Licht bittere karamel achtige afdronk. Na later bleek 10% alcohol volume en dat was te merken ook. Als tweede koos ik voor Mama, van de nieuwe brouwerij Oedipus in Amsterdam. Blond bier met een sterke citrus en hop geur. Pittig bittere afdronk, maar toch aangenaam om te drinken. Het was weer een fijn bezoek aan Café Belgique.