BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

St. Bernardus Pater 6

In Watou bevindt zich de brouwerij St. Bernard, waar sinds 1946 de St. Bernardus bieren worden gebrouwen. Een bierpakket, vier St.Bernardus abdijbieren en een glas, gekocht bij Gall&Gall. Waar onder de St. Bernardus Pater 6. Een donkerbruin complex speciaalbier. Naast deze vier abdijbieren kent de brouwerij nog drie St. Bernardus bieren en Watou Tripel.

bernardus_pater_01Bierpakket
Het speciaalbier aanbod van Albert Heijn stemt tot vreugde. Als er dan ook nog een Gall&Gall vlakbij is, wat niet onlogisch is aangezien Gall&Gall tot het Albert Heijn concern behoort, dan is het bierplaatje compleet. Het aanbod verschilt wel per Gall&Gall, maar meestal zijn er wel diverse bierpakketten (flessen inclusief glas) te krijgen. Zo ook bij de Gall&Gall vlakbij station Parkwijk. In dit geval een bierpakker van brouwerij St. Bernard, bestaande uit vier St. Bernardus abdijbieren: Pater 6, Prior 8, Abt 12 en Tripel. Inclusief het bijbehoren St. Bernardus glas. De bieren van de brouwerij St. Bernard hadden bij mij nog niet de revue gepasseerd. Het kan zijn dat ik één van de abdijbieren van St. Bernardus al een keer in een proeflokaal heb gedronken. Dat kan ik mij dan niet meer herinneren.

bernardus_pater_02Poperinge
In de Belgische provincie West-Vlaanderen bevindt zich het dorp Watou. Een deelgemeente van de stad Poperinge. In het hart van de West-Vlaamse hopstreek. Het ligt aan de Franse grens. Het dorp telt twee brouwerijen. Brouwerij van Eecke, bekend van de Kapittel bieren. En brouwerij Sint-Bernardus. Deze laatste brouwerij was vroeger verbonden aan twee trappisten gemeenschappen. Van één kregen zij de naam St. Bernard en de hoofdactiviteit was kaas maken. De andere gemeenschap Westvleteren sloot een licentieovereenkomst met de brouwerij St. Bernard en zorgde voor het bier. In 1992 kwam daar een eind aan en sindsdien brouwt St. Bernard dezelfde bieren en met hetzelfde recept onder de naam St. Bernardus.

Complex
De ingrediënten van St. Bernardus Pater 6 bestaan uit: water gerstemout, suiker, hop, gist. bernardus_pater_03Een bier van hoge gisting met nagisting op de 33 cl. fles. Met een een alcohol volume van 6,7% een redelijk sterk speciaalbier. Het zicht is kastanjebruin, er schijnt bijna geen licht doorheen. Een volle crème schuimkraag met koolzuurbellen vormt zich boven op het bier. De geur is fruitig en een zoetheid die doet denken aan karamel. Een volle pittige, romige, complexe smaak met een zoete ondertoon en bruisend koolzuur in de mond. De afdronk is vlak, ligt bitter en ligt prikkelend op het verhemelte. Het bier wordt ook wel genoemd “een Paterke”. Veelbelovend voor de drie andere St. Bernardus bieren, Prior 8, Abt 12 en Tripel, die nog op mij staan te wachten.