BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Gambrinus

Amsterdam kent zoveel proeflokalen (cafés, bars, kroegen), dat het vinden van een geschikte plek om een mooi speciaalbier te drinken geen probleem is. En dan kan het zomaar een gouden oude zijn, waar ik vroeger regelmatig kwam. Bij een bezoek aan mijn broer, kwam ik vanzelf terecht bij café Gambrinus in Amsterdam.

gambrinus_001Jazz
Creativiteit, improviseren en kleur zijn de drie eigenschappen die de rode draad vormen in mijn leven. Improviseren komt voort uit de jazz muziek. Als je een goed stel oren hebt dan kom je een eind. Maar wil je echt alle vrijheid hebben om een solo te spelen over een akkoorden schema, zal de basis toch goed moeten zijn. En de basis is de muziektheorie. Als iemand dat goed heeft geleerd, dan is dat mijn broer wel. Daarom heb ik besloten (voor de zoveelste keer) theorieles te nemen bij mijn broer. Als ik dan bij mijn broer ben is het na afloop altijd een biertje drinken. Hij woont vlakbij de Van Woustraat. Een plek waar genoeg cafés zijn om een lekker (speciaal)bier te drinken. Sinds kort zelfs een brouwerij. Trouwens een perfecte combinatie, jazz en (speciaal)bier.

gambrinus_002Ferdinand Bolstraat
Ik wilde nu eindelijk een keer naar brouwerij Troost op het Troostplein. Mijn broer vond dit prima. Het was oktoberfeest in de brouwerij en daarom afgeladen druk. Geen goed moment om de brouwerij voor het eerst te verkennen. Een alternatief was al gauw gevonden. Ongeveer honderd meter lopen, Café Gambrinus hoek Ferdinand Bolstraat en Rustenburgerstraat. gambrinus_003Voor mij niet onbekend. Kwam daar vroeger regelmatig. Kan mij herinneren dat het daar gezellig eten en drinken is. En dat blijkt nog steeds zo. We hadden een hoge tafel met barkrukken bij het raam gevonden. Uitzicht over het terras en de bar. Achter mijn rug, bevindt zich een boven en beneden verdieping vol met tafels en stoelen voor eten en drinken. De bar loopt vanaf het grote raam aan de Ferdinand Bolstraat kant tot bijna aan de eettafels. Je kan er lunchen, borrelhapjes eten en dineren. Het was aardig druk op het terras, waar een najaarszonnetje de bezoekers verwarmden. Ook de barkrukken waren goed bezet.

Kaas en worst
Naargelang de avond vorderde nam de gezelligheid toe en werd het steeds drukker. Wij genoten van ons (speciaal)bier aan het hoge tafeltje bij het grote raam met uitzicht op het terras in de Rustenburgerstraat. gambrinus_004Mijn broer dronk Amstel. Ik koos als eerste speciaalbier Jopen Bokbier. Geen moeilijke keus als het aanbod van de tap bestaat uit: Amstel, De Koninck, Paulaner Weizen, Jopen, La Chouffe en Natte. Ter ondersteuning, om niet al na twee glazen bier zweverig te worden in het hoofd, een plank met kaas en worst. We praten uitgebreid over muziek en fotografie. Na één glas Jopen Bokbier en drie glazen Jopen Mooie Nel IPA, namen wij voldaan afscheid van café Gambrinus. Zeker voor herhaling vatbaar. Misschien volgende keer een hapje eten. Ter afsluiting aten wij bij café De Punt – voor mij een een hamburger met frieten – vlakbij de voormalige Badcuyp.