Site pictogram biercolumns

Tynt Meadow Ale

Trappist is een bier dat door monniken ( trappisten ) wordt gebrouwen binnen de muren van een abdij. De opbrengsten worden gebruikt voor levensonderhoud en voor onderhoud aan het klooster. De overige gelden gaan naar goede doelen. Sinds 2018 is er een twaalfde trappist aan de lijst toegevoegd. Tynt Meadow English Trappist Ale. Een donker bier waar het zoet van de suiker overheerst.

Tynt Meadow English Trappist Ale

Tegenwoordig twaalf trappistenbieren

Vroeger werden trappistenbieren nog exclusief in België gebrouwen. Zes om precies te zijn: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmallen en Westvleteren. Op dit moment worden er  in meerdere landen trappistenbieren gebrouwen; twee in Nederland: La Trappe en Zundert, één in Oostenrijk: Engelszell, één in Amerika: Spencer, één in Engeland: Tynt Meadow, en één in Italië: Tre Fontane. Er zijn er nog één in Frankrijk en één in Spanje, maar die mogen niet het Authentic Trappist Product logo dragen omdat ze buiten de kloostermuren zijn gebrouwen. Trappist is dus geen biersoort. Alleen Tynt Meadow brouwt maar één bier soort. Zelfs Orval ( Orval en Orval Vert ) en Zundert ( Zundert 8 en Zundert 10 ) brengen nu meer dan één biersoort op de markt.

Het brouwproces is bijna het zelfde als bij pils

Tynt Meadow English Trappist Ale gebrouwen bij de Mount Saint Bernard Abbey Brewery. Met dit zijn ze teruggekeerd naar een negentiende-eeuwse traditie van brouwen in de abdij. Toen de broeders in 1835 aankwamen vestigde zij zich in een arm huisje in Tynt Meadow. Wat nu een uitbreiding van het klooster is. Gebrouwen door de monniken van Mount Sint Bernard, Charnwood Forest. Bij Ale is het brouwproces bijna het zelfde als bij het brouwen van pils. Het verschil zit in het toevoegen van de geroosterde gerst, die verantwoordelijk is voor de donkere rood bruine kleur. Tevens is Ale bovengistend en pils ondergistend. Zoals altijd bestaat het leven van de monniken uit bidden en werken. Om een extra bron van inkomsten te hebben en om in hun levensonderhoud te voorzien, besloten de trappisten om bier te gaan brouwen.

Vooral degusteren bij eten

En wat voor een bier ! Vol van smaak, myst(erieus) van kleur en sterk zoet van de toegevoegde suikers. Water, gerstemout, suiker, hop en gist heeft geleid tot een troebel roodbruin bier waarin de koolzuurbellen niet zichtbaar zijn. Des te meer zichtbaar in de volle licht bruine schuimkraag, die weer snel was verdwenen. Zowel karamel zoet in de geur als in de smaak. Een licht bitter zoete nasmaak, eerste slok kort en daarna lang en stevig zoet. Mijn advies, wacht met de volgende slok totdat de vorige slok helemaal is verdwenen. Nog beter is om dit bier te degusteren bij hapjes of een maaltijd. Om sneller de zoete smaak te neutraliseren. Het smaakt uitstekend bij lams-spareribs en bij pikante worst. Bewaar de Tynt Meadow Trappist Ale op een koude, donkere en stille plek.

Mobiele versie afsluiten