Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Duvel

Duvel is een makkelijk herkenbaar bier. Door de grote rode letters Duvel op de dikke korte fles. Door het opvallende grote glas. Dit glas is al vele malen door diverse kunstenaars beschilderd. Het is een Belgisch zwaar blond bier gebrouwen bij brouwerij Duvel Moortgat in Puurs.

Albert Heijnduvel_01
Als ik in de supermarkt ben, snuffel ik altijd even rond bij de bieren. Er staat wel eens iets verrassends tussen. Dit keer trok een bierpakket van Duvel mijn aandacht. Een glas, beschilderd door een Braziliaanse kunstenaar, met twee of vier glazen. Wilde het kopen maar de prijs was onbekend. Om een of andere reden twijfelde ik en besloot te wachten tot een volgende keer. Meerdere pakket waren beschikbaar. Maar natuurlijk, twee dagen later was alles weg. Het filiaal ging sluiten en op zaterdag ging alles tegen 50% korting weg. Zo zie je maar weer, twijfel nooit! Ook op Facebook, was er nog een actie. Je kon je inschrijven voor de eerste tien proevers van Duvel Tripel Hop 2015. Ook dit ging aan mijn neus voorbij. Toen maar naar Dirck III. Daar wist ik zeker dat ze een Duvel pakket hadden. Glas met twee flessen.

Uitschenken
Duvel wordt volgens oorspronkelijke recept gebrouwen met de fijnste mout en de beste Saaz-Saaz en Styrian Golding Hop. Dankzij de hergisting op de fles en de extra lange rijping van twee maanden in de kelders van de brouwerij verkrijgt het bier zijn unieke smaak. Op de verpakking van het Duvelpakket staat de instructie hoe je de fles uitschenkt:duvel_03

  1. Hou het glas onder een hoek en vermijd elk contact tussen glas en fles.
  2. Schenk zachtjes verder vanop een steeds groter wordende afstand.
  3. Breng het glas tenslotte recht en creëer op die manier een royale schuimkraag. Het Duvel logo op het glas duidt aan waar het bier idealiter overgaat in schuim. Laat het glas nooit over schuimen.

Victory Ale
Zwaar blond bier van 8,5% alcohol volume. Gebrouwen bij brouwerij Duvel Moortgat anno 1871. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog bracht brouwerij Moortgat de Victory Ale (een donkere scotch), een voorloper van de Duvelduvel_02, op de markt. De naam van Victory Ale veranderde omstreeks 1926 in Duvel. Tijdens een proeverij, doelend op de sterkte van het bier, riep iemand spontaan “een echte duvel”. Het zicht is licht troebel bond met in het midden een koolzuur kolom met koolzuurbelletjes die omhoog bruisen. Daar bovenop een volle witte schuimkraag met grote bellen. Een moutig zoet aroma steeg op uit het glas. Pittige romige smaak met zoete en bittere tonen. De afdronk was pittig en bitter. Ik heb Duvel wel vaker gedronken, maar het had nog geen blijvende indruk achter gelaten. Maar na deze keer kan ik toch zeggen dat het een aangenaam sterk blond bier is.