BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

BierBoek

Bier is booming business. En dan heb ik het over speciaalbier. Bijna elke dag komt er wel een nieuw speciaalbier bij, of wordt een nieuwe bierwinkel, biercafé of brouwerij geopend. Daarom wordt er veel geschreven over (speciaal)bier. Vooral op sociale media, maar ook vele boeken. Waaronder twee pareltjes: Minder Trammelant in Bierland' en 'Bierboek' van Patrick Kroon.

BierBoek van Patrick Kroon

Schittert door eenvoud!

Ik ben geen recensent, geen biergoeroe of bierspecialist, maar gewoon een liefhebber van speciaalbier. Minder TRAmelant in BierlandMijn passie voor het drinken van speciaalbier, thuis of op locatie – speciaalbier café, bierfestival of brouwerij –, vindt een uitweg in het schrijven van biercolumns. Hopelijk zijn mijn korte verhalen zo inspirerend dat iemand de behoefte krijgt het beschreven speciaalbier te drinken, speciaalbier café of brouwerij te bezoeken. In dit geval een bierboek te lezen. Er zijn al de nodige boeken en verhalen geschreven door de gevestigde orde. Om een aantal te noemen: Groot Bier Boek – Michael Jackson, Bier in alle eeuwigheid – Paul Spapens, Trappisten, Abdijbieren en Geuze – Jef van den Steen, Tournée Générale deel 1, 2 en 3 (1 en 2 reeds gelezen) – het leukste en informatiefste tv-programma over de Belgische biercultuur die ik tot nu toe heb gezien –, Bier! Magazine (fantastisch mooi tijdschrift!), Ontdek de smaak van bier – Fiona de Lange (reeds gelezen) en twee pareltjes, Minder Trammelant in Bierland van Rick Kempen en Marco Philipsen (zeer humorvol en informatief!) en BierBoek van Patrick Kroon (schittert door eenvoud!).

Een bierboek in gewone jongenstaal

Eén boekje wil ik niet onbesproken laten, BierBoek van Patrick Kroon. Via sociale media (Facebook: fanpage bierboek Patrick Kroon en Wat drink je nu? / What are you drinking now?) ben ik met hem in contact gekomen. Een echte bierliefhebber, die zeer regelmatig de meest uiteenlopende bieren drinkt (voor mij vaak onbekend) en zijn beleving hiervan deelt op Wat drinkt u nu / What are you drinking now? Zodoende kwam ik in aanraking met BierBoek. Besteld bij Bruna, volgende dag geleverd. Met veel plezier gelezen. Kort maar krachtig. Ik las het in een ruk uit. Een perfect bierboekje voor een ieder die voor het eerst met (speciaal)bier in aanraking komt. Die zijn leven wil verrijken met het drinken van (speciaal)bier. Een bierboekje in gewone jongenstaal.

Dit boek verteld precies wat we willen weten!Tournée Générale

Een korte geschiedenis over bier, een aantal brouwerijen per provincie, feiten, fabels en begrippen over bier, verlucht met gedichten van zijn vrouw/manager. Zelfs een stukje over hondenbier. Elf bier begrippen uit het zeer leuke boek 'Minder Trammelant in Bierland' mogen niet ontbreken. Actueel nee, maar dat kan ook niet. De ontwikkeling op het gebied van (speciaal)bier gaat zo snel, dat is niet bij te houden. Wel fijn voor mij, altijd wel iets te schrijven. Gelukkig is Patrick al bezig met deel twee. Op de achterkant van het BierBoek staat het mooi beschreven:
“Als je een verstandelijke beperking hebt ben je zeker niet gek! Dat bewijst Patrick met dit BierBoek dat voor iedereen te begrijpen is en wat heel veel informatie geeft die we losstaand misschien in al die tientallen bierboeken kunnen vinden. Dit boek vertelt precies wat we willen weten!”