BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Blinck

Het was per toeval dat ik geattendeerd werd op de mogelijkheid om met de veerboot van Almere naar Forteiland Pampus of Kasteel Muiderslot te varen. De boottocht van ongeveer een uur was zeer de moeite waard. Zeker toen bleek dat er ook nog bier aan boord was. Speciaalbier van Brouwerij Pampus. Eén fles Blinck India Pale Ale gedronken.

Blink brouwerij Pampus

Het was niet aangegeven

Blinck IPA, bierbrouwerij PampusAlmere heeft twee eigen kranten. Almere Dichtbij en Almere Deze Week. Het was in Almere Deze Week dat ik per toeval een kort artikel over de veerdienst – Pampus en Muiderslot las. Het betreft de veerdienst Amsterdam, die zes dagen per week vanaf Amsterdam IJburg naar Forteiland Pampus en het Kasteel Muiderslot vaart. In hartje zomer, van 20 juli tot en met 20 augustus, ook vanaf Almere Marine Muiderzand. We zijn gefietst naar de veerboot. Normaal ongeveer dertig minuten naar Almere Poort. Maar met zoeken en een tussenstop bij een verlaten groot hotel (plas pauze), die ons nog een geplastificeerde plattegrond cadeau deed (wat niet mocht baten), waren wij uiteindelijk ongeveer een uur onderweg. Een man en vrouw kwamen aanfietsen op de kruising waar wij stonden en niet wisten hoe wij verder moesten (het was niet aangegeven). Waren ook duidelijk opzoek naar de veerboot. Ik sprak hun aan en gezamenlijk, na wat vragen, fietsten wij naar het einde van de haven. Daar aan de laatste aanlegsteiger lag de veerboot. We waren nog net op tijd.

Ik wilde hier een van drinken

We moesten ons eerst aanmelden bij de dame en heer achterin het schip. Wij hadden gereserveerd. Kreeg twee kaartjes waarop de tijd werd geschreven hoe laat wij ons weer moesten melden bij de aanlegsteiger bij Kasteel Muiderslot. Toen ik naar achtere liep zag ik meteen twee flessen bier met bijbehorende glas op de toonbank staan. Blinck India Pale Ale van 6,3% en Seeheld Pale Ale van 5,5% van Brouwerij Pampus uit Amsterdam. Het kon niet anders dat ik hier één van wilde drinken. De drijvende kracht achter Brouwerij Pampus is Nando Servais. Zijn kennis over en passie voor speciaalbier is ontstaan bij het drinken van bieren in het grote aanbod aan speciaalbier cafés die Amsterdam heeft. Hij werkte in één van de biercafés. Eerst hobbymatig en later door schaalvergroting brouwen op ketels bij andere bij gebrek aan een eigen installatie.

Gaf precies de juiste verkwikkende warmte

Blinck IPA, bierbrouwerij PampusToen ik op de boeg stond om van het uitzicht te genieten en om wat foto's te nemen, stond er een straffe wind die mij verkoelde. De verleidelijke Blinck, koper gouden kleur en een ietwat licht getinte witte schuimkraag met koolzuurbellen die wandklevend was, hoppig, zoet fruitig en licht zuur aroma, een smaak die fris fruitige was met een bittere ondersteuning en een bitterheid in de afdronk die lang bleef hangen met een prikkeling van de koolzuur, gaf precies de juiste verkwikkende warmte aan lichaam en geest. De tocht duurde ongeveer een uur en bracht ons, via een tussenstop aan Forteiland Pampus, precies bij Kasteel Muiderslot. Twee en een half uur hadden wij om rond te lopen buiten in de tuin en binnen in het kasteel. Foto's genomen en genoten van de pruimen die rijkelijk groeide aan de vele pruimenbomen. In slechts een half uur, geen tussenstop naar Pampus, bracht de veerboot ons terug naar Almere. Een zeer geslaagde boottocht. Volgende jaar maar naar Forteiland Pampus. "Het was erg leuk", zeiden de twee fietsers die we op de heenreis al hadden ontmoet. Dan maar het andere bier, Seeheld van Brouwerij Pampus, proberen.