Terug naar normaal!? Geen 1,5 meter, geen mondkapje en niet meer reserveren. (Meteen) met vrienden afgesproken, traditiegetrouw eerst naar een museum (De Studio) en daarna bier drinken bij brouwerij Homeland. Dit vond plaats op het voormalige Marineterrein in Amsterdam. Proefplankje, borrelhapjes, diner en koffie als afsluiter. Ook nog een lekker zonnetje op zaterdag 26 februari jl. Allemaal ingrediënten voor een geslaagde dag.
De Studio
Het was weer tijd om met een paar vrienden af te spreken. Toevallig viel dit samen met terug naar normaal. Zoals bijna altijd eerst iets cultureels. Museum bezoeken en dan bieren. Eén van de vrienden had de tentoonstelling ‘Bits of You’ gevonden in De Studio, een extra locatie van NEMO Science Museum boven de IJ-tunnel, op het Marineterrein in Amsterdam. Een tentoonstelling over het spoor aan data dat we achterlaten. Die leidt tot allerlei voorspellingen over je identiteit en gedrag. Onder het genot van een heerlijk zonnetje en ongeveer 20 minuten lopen kwamen we aan bij De Studio. Een andere vriend kwam iets later aan op de fiets. De tentoonstelling was klein maar fijn. Niet spectaculair maar leuk om even gezien te hebben. Het zet je toch even aan het denken over wat bedrijven allemaal van je weten. Na ruim een uur werd het dan toch tijd voor bier. En wat voor bier, bier van brouwerij Homeland. Drie jaar gelden waren wij daar ook geweest en dat smaakte toen al naar meer.
Brouwerij Homeland
Homeland is veel meer dan een brouwerij, het is ook een hotel, restaurant, café en winkel. Gelegen op een bijzondere plek in Amsterdam. Het Marineterrein vlakbij het Scheepvaartmuseun, NEMO Science museum en De Studio (027 A). Het is gelegen op het eiland Kattenburg dat al meer dan 350 jaar bestaat. Het gebouw 006, waar Homeland is gevestigd, is de voormalige officierslegering. Het waren de kamers (hutten) voor de officieren die doordeweeks op de kazerne woonden. Nu doen ze dienst als hotelkamer. Pensioen Homeland is dan ook helemaal in stijl ingericht. Elementen van een (cruise)schip. Eén van de vrienden noemde het toepasselijk een interieur uit de DDR-tijd. Mooi te zien op één van de ansichtkaarten. Brouwerij Homeland is begonnen met speciaalbier brouwen in 2016. Vroeger waren de ketels direct achter de keuken van het restaurant. Door toenamen van de volumes zijn de ketels verhuist naar 100 meter verderop. De namen van de bieren zijn gerelateerd aan Amsterdam of de zeevaart.
Brassers
Eén van de vrienden vroeg aan mij: “Ga je nog een biercolumn schrijven over de brouwerij?” Ik antwoordde: “Nee, geen foto’s genomen met mijn DSL-camera en geen notities gemaakt.” Maar daar kwam afgelopen zondag verandering in. Bij boodschappen doen bij Albert Heijn kijk ik altijd of er nog mooie bieren zijn. Een apart losstaand schap met Craft bieren bevatte ook de Homeland bieren. Twee Brassers Blond meegenomen, had deze nog niet gedronken bij de brouwerij. Fotograferen, proeven, notities maken en de avonturen van zaterdag bij Homeland. Nu was een biercolumn het logische gevolg. De bieren, proefplankje en nog twee losse bieren waaronder de tripel en het eten bij brouwerij Homeland en restaurant smaakte uitstekend. Ook de Brassers Blond was thuis zeer aangenaam degusteren. Licht oranje troebel van kleur en een licht getint wit aan het glas plakkende schuimlaag. Fruit zoetig, hop en mout geuren. Volle romige zoete smaak. Mooi beschreven op het blik: “Subtiele hopaccenten die over de tong rollen.” In de afdronk blijft het zoetig dat over gaat in een kort licht bittere toets. “Zoetgevooisde blondine” en “Het betere blond van Amsterdam”, zijn de juiste omschrijvingen op het blik. Beloon je zelf met de heerlijke bieren van brouwerij Homeland na een bezoek aan een van de musea in de directe omgeving.