De Pijp in Amsterdam beschik over de nodige cafés en is bij uitstek een prima stadsdeel om je te laven aan heerlijke bieren. Om er een aantal cafés te noemen: Brouwerij Troost, Foeders, Tapmarin, Lagunitus, Gambrinus, Café Bloemers, Café Sarphaat, Café De Pijp of Café Berkhout. Mijn broer en ik kozen voor Café Gollem in de Daniël Stalpertstraat 74. Voor mij niet de eerst keer, maar wel lang geleden.
De Pijp
Een bezoek aan het atelier van mijn broer is altijd gezellig. Het is daar een oase van rust. Totdat je het atelier verlaat en vanuit Van Ostadestraat richting Van Woustraat loopt en meteen in de levendige De Pijp staat. Vele koffiebars, waar onder twee Coffee Company, restaurants en andere eetgelegenheden, winkels en de nodige cafés. Je hoeft niet naar het drukke centrum van Amsterdam om gezelligheid te vinden. In De Pijp wordt je nog niet plat gelopen door de toeristen. Zoals gebruikelijk eerst een espresso bij de Coffee Company. Daarna naar het atelier van mijn broer. Praten over muziek en kunst in het algemeen. Eindigend met het drinken van een goed glas bier. Dit keer viel de keuze op café Gollem en niet Foeders ( zie mijn column op bierista.nl ). Ik was er lang niet geweest. Was ook een tijdje dicht geweest. Na een korte wandeling bereikte wij onze bestemming, café Gollem in de Daniël Stalpertstraat 74. Ook daar, op dit moment van de dag, een oase van rust. Wij waren de eerste bezoekers. Het was dan ook nog wel relatief vroeg voor bier drinken.
Eerst even wat foto's schieten
Een meisje aan de bar groeten ons hartelijk. Zij verontschuldigde zich voor de kou in het café. De cv werkte niet. Na een telefoongesprek met ( vermoedelijk ) de baas en wat gerommel aan de cv-ketel kreeg ze hem toch aan de praat. In de tussentijd hadden mijn broer en ik onze eerste bier al besteld. Session IPA van brouwerij 't IJ en een pils en een whiskey voor mijn broer. Ondanks dat we de eerste waren voelden wij ons meteen senang.
Lambicus Blanche
Voor de tweede rond adviseerde ik mijn broer de Lambicus Blanche van brouwerij Timmermans te degusteren.