BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Café Gollem De Pijp

De Pijp in Amsterdam beschik over de nodige cafés en is bij uitstek een prima stadsdeel om je te laven aan heerlijke bieren. Om er een aantal cafés te noemen: Brouwerij Troost, Foeders, Tapmarin, Lagunitus, Gambrinus, Café Bloemers, Café Sarphaat, Café De Pijp of Café Berkhout. Mijn broer en ik kozen voor Café Gollem in de Daniël Stalpertstraat 74. Voor mij niet de eerst keer, maar wel lang geleden.


De Pijp

Een bezoek aan het atelier van mijn broer is altijd gezellig. Het is daar een oase van rust. Totdat je het atelier verlaat en vanuit Van Ostadestraat richting Van Woustraat loopt en meteen in de levendige De Pijp staat. Vele koffiebars, waar onder twee Coffee Company, restaurants en andere eetgelegenheden, winkels en de nodige cafés. Je hoeft niet naar het drukke centrum van Amsterdam om gezelligheid te vinden. In De Pijp wordt je nog niet plat gelopen door de toeristen. Zoals gebruikelijk eerst een espresso bij de Coffee Company. Daarna naar het atelier van mijn broer. Praten over muziek en kunst in het algemeen. Eindigend met het drinken van een goed glas bier. Dit keer viel de keuze op café Gollem en niet Foeders ( zie mijn column op bierista.nl ). Ik was er lang niet geweest. Was ook een tijdje dicht geweest. Na een korte wandeling bereikte wij onze bestemming, café Gollem in de Daniël Stalpertstraat 74. Ook daar, op dit moment van de dag, een oase van rust. Wij waren de eerste bezoekers. Het was dan ook nog wel relatief vroeg voor bier drinken.


Eerst even wat foto's schieten

Een meisje aan de bar groeten ons hartelijk. Zij verontschuldigde zich voor de kou in het café. De cv werkte niet. Na een telefoongesprek met ( vermoedelijk ) de baas en wat gerommel aan de cv-ketel kreeg ze hem toch aan de praat. In de tussentijd hadden mijn broer en ik onze eerste bier al besteld. Session IPA van brouwerij 't IJ en een pils en een whiskey voor mijn broer. Ondanks dat we de eerste waren voelden wij ons meteen senang. Café Gollem De Pijp AmsterdamWe namen plaats aan één van de tafels langs de muur tegen over de bar. De muren waren helemaal volgeschreven met de bieren die op fles te krijgen zijn. En zoals gebruikelijk bij de Gollem cafés zijn dat er veel. Eerst even wat foto's schieten. Ik had mijn DSLR camera toevallig bij mij. Behalve de ruimte waarin de bar zich bevindt, kan je via een trap naar beneden naar de kelder waar alle bieren zijn opgeslagen en via een trap naar boven waar je ook nog gezellig kan drinken. Intussen waren er meer bierliefhebbers binnengekomen.


Lambicus Blanche

Voor de tweede rond adviseerde ik mijn broer de Lambicus Blanche van brouwerij Timmermans te degusteren. Café Gollem De Pijp AmsterdamIk had daar een heel fijne herinnering aan tijdens mijn bezoek aan café Gollem aan het water. Een fantastisch bier dat neigt naar champagne. Geschonken uit een 37,5 cl fles. Uitstekend om te delen. We hadden ook wat begeleidende hapjes besteld, trappistenkaas en worst met Indonesische peper. Van de peper was weinig te merken, maar dat mocht de pret niet drukken. Als de drank in de man is worden de gesprekken steeds beter. Een tweede Lambicus Blanche was dan ook een logisch gevolg. De sfeer. Het bier natuurlijk. Het ruime aanbod aan bier. De professionele ( kennis van zaken ) bediening. De lekkere hapjes. Zoals altijd bij de Gollem cafés ga je elke keer met een goed gevoel weg en verlang je zo snel mogelijk naar een volgend bezoek.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *