BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Gollem aan het water

Een verrassende locatie. Tegenover Artis. Klein maar fijn. Een zoals gebruikelijk bij de Gollem cafés ( momenteel zes vestigingen inclusief 'Het Elfde Gebod' ), een zeer ruim assortiment aan bieren. Terras aan het water. Vandaar de naam Gollem aan het water. Een fijne tussenstop van een geslaagde middag en avond. Een museum bezoek, bier en eten.

Gollem aan het water

Aan het water

Om een goede traditie in stand de houden gingen wij, na een bezoek aan een museum ( dit keer ARCAM, Architectuur Centrum Amsterdam ), ergens een goed glas bier drinken. ARCAM, Architectuur Centrum AmsterdamDe vertrek locatie was Prins Hendrikkade 600. Dus even kijken op de mobiel wat daar in de buurt te doen is op het gebied van bier en eten. Kwam er zowaar, voor mij, een nieuw locatie van Gollem naar boven. Gollem aan het water, Entrepotdok 64 tegenover Artis. Nog geen vijf minuten lopen en we waren al ter plaatsen. Ambitieus wilde we buiten gaan zitten. Een stevige wind weerhield ons daarvan. Gelukkig maar, want binnen was het reuze gezellig in de klein maar fijne ruimte.

Slechts zes bier van de tap

Bij binnenkomst voelde de sfeer meteen goed. Twee meiden achter de bar verwelkomde ons. Een tafel in de hoek was al bezet door twee personen. De achterwand is helemaal vol geschreven met alle bieren die er geschonken kunnen worden van de fles of van de tap. Een lange bank langs de hele achterwand met daar voor tafels en stoelen. Daar tegenover de bar met barkrukken en slechts zes bieren van de tap ( Brand pils, Gollem IPA, Gollem Blond, Oedipus, BrewDog NEIPA en Weihenstephan Wit ). Brewdog NEIPA De zes bieren van het vat werd ruimschoots gecompenseerd door het enorme aantal bieren op de fles. Een kleine keuken voor de hoogst noodzakelijke hapjes. De wand naast de ingang van de keuken was voor het grootste gedeelte gevuld met glazen. Ieder bier verdient zijn eigen glas. Een trap tegenover de ingang brengt je naar de bovenverdieping waar nog meer zitplaatsen zijn.

Houden jullie van zuren bieren?

Ik vroeg of de NEIPA van BrewDog heel bitter is. Mocht, zoals het hoort, eerste een slokje proeven. Een vriend volgde mijn advies en koos 'Lambicus Blanche', Timmermansook voor de NEIPA. De andere vriend koos voor de Gollem Blond. Meteen maar wat eten erbij besteld. Plank met drie trappisten kazen, brood, mosterd, stroop en worst. De NEIPA was prima in balans. Fruitige geur, citrus smaak en aangenaam bitter. In combinatie met de trappisten kazen een feest voor de smaakpapillen. Het zonlicht dat door de deur en het raam naar binnen straalde maakte het plaatje compleet. Genieten! Voor het tweede bier vroegen wij advies aan de vriendelijke en deskundige bediening. “Houden jullie van zuur?”, vroeg zij. “Wil ik zeker proberen”, antwoordde ik. Het werd de 'Lambicus Blanche' van brouwerij Timmermans. Ook dit bier was perfect in balans. Wat smaak betreft dicht tegen champagne aan. Licht zuur en licht bitter. Top! Uiteindelijk in de voormalige kazerne naast het Scheepvaartmuseum nog twee bieren genuttigd en gegeten, bij brouwerij Homeland. Een mooie afsluiter van een geslaagde dag.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *