BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

De Drie Fleschjes

Je hebt cafés in Amsterdam en je hebt Proeflokaal De Drie Fleschjes. De sfeer van het proeflokaal slaat, wanneer je er binnenstapt, direct als een warme deken om je heen. Via de Eggertstraat langs De Nieuwe Kerk loop je recht tegen Proeflokaal De Drie Fleschjes aan. Buiten staan twee tonnen waar een aantal stoelen om heen staan. De opengeslagen deuren verleiden je om naar binnen te gaan.

Bokbier
dedriefleschjes_01
Jopen Johannieter werd er op Facebook aangekondigd. Perfecte omgeving en overheerlijk bokbier. Dan moet je wel gaan. Afgelopen vrijdag was het dan zover. Mijn vrouw ging met een vriendin rondkijken in de Bijenkorf. Drie Dwaze Dagen. Ik in de tussentijd, onder het genot van een bokbier, wachten in Proeflokaal De Drie Fleschjes.

Proeflokaal
Het is het oudste proeflokaal van Amsterdam en bestaat al sinds 1650. Boven de deuren van het naastgelegen hotel staat nog “De Drie Fleschjes”. Dit was vroeger de distilleerderij en de verkoop vond plaats in het naastgelegen proeflokaal. Als je binnenkomt is de hele rechterkant nog in oude stijl voorzien van houten vaten. Tegenwoordig kan je deze huren en daar je eigen gedestilleerde drank in bewaren. Bijvoorbeeld: jenever, likeur of whisky. In de houten vaten zit een roestvrijstalen vat opdat de smaken van de verschillende dranken niet in het hout achterblijven. De kraantjes zijn afgesloten met kleine hangsloten.

Jopen Johannieterdedriefleschjes_03
Achterin het proeflokaal is een kleine zithoek. Naast de houten vaten staan twee kleine houten trappen om bij de bovenste vaten te kunnen. Verder is het gewoon staan. De uitbater Joop de Koning en het personeel zijn de vriendelijkheid zelve. Je voelt je meteen van harte welkom. Op de tap is onder andere Jopen en De Koninck. Of dit toeval is? Deze keer was ik speciaal gekomen voor de Jopen Johannieter. Had deze al gedronken in de brouwerij zelf. Niet wetende dat dit hun bokbier is. Ook La Chouffe bokbier was op de tap. Dan is de logische volgorde La Chouffe bokbier (6,5%) en Jopen Johanieter bokbier (9%).

De boswandeling
dedriefleschjes_02Een groep studenten, hetzelfde gekleed, vulde de ruimte bij de ingang. Zij gingen flink aan de drank; bier en tussendoor een boswandeling. En dat een aantal keren achter elkaar. De Boswandeling is de succesmix van De Drie Fleschjes: 3/4 wodka, 1/4 triple sec met een scheutje angostura van Dr. Siegert. Als je in Proeflokaal De Drie Fleschjes bent geweest, moet je toch minstens één keer de Boswandeling gedronken hebben. Iets voor de volgende keer.