BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Jopen

Ik ben een paar keer in Haarlem geweest, maar dat is lang geleden. Veel kan ik mij daar niet meer van herinneren. Afgelopen zaterdag eindelijk weer een bezoek aan Haarlem gebracht. Voor het eerste met mijn vrouw samen. Verrassend mooie stad. Leuke winkels, vele terrassen, pittoreske zijstraten en natuurlijk de Jopen brouwerij. Een Boergondische stad die swingt. Te vergelijken met Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Den Bosch of Maastricht.

jopen_02Brouwketels
Een bezoek aan de Jopenkerk was de hoofdreden om te gaan. Ik was daar namelijk nog niet geweest. Voor een liefhebber van speciaalbier absoluut verplichte kost. De brouwerij is modern ingericht in een voormalige kerk. De grote glas-in-lood ramen zijn nog behouden. De sfeer voelt meteen goed. Je kan zitten aan lange houten tafels en op lange houten banken. Verder wordt de ruimte gevuld door een lange bar met daar achter evenwijdig aan de muur de koperen en zilveren brouwketels. Van bovenaf heb je daar een prachtig zicht op. Boven kan je ook dineren. Mijn vrouw en ik hadden plaatsgenomen aan een hoge houten tafel met een prachtig zicht op de bar en de twee glanzende koperen brouwketels.jopen_03

Rose
De bediening vroeg wat we wilde drinken. “Wat is een rustig bier om mee te beginnen?”, vroeg ik. “Jopen Gerstebier”, antwoorden de jongen. “Heeft u ook iets van rosé bier?” “Jopen Adriaan Rosé, een frambozenbier”. “Doet u dan maar één Gerstebier en één Andriaan Rosé alstublieft”.

Frambozen
Jopen Gerstebier is 4,5% alcohol met een hop geur. De kleur is blond en het smaakt een beetje zoet met een mooie bittere afdronk. Het glas is cilindervormig waar verticaal in grote rode letters Jopen op staat. Prima bier om mee te beginnen. Jopen Adriaan Rosé is precies zoals de medewerker zei; kleur frambozen, geur frambozen en smaak frambozen. Als je van zoet houdt een heerlijk bier van 4% alcohol.

Johannieter
Borrelhap, brood met koude mayonaise saus, besteld. Erg lekker. Voor mij nog een tweede bier. jopen_01Zo vaak kom je hier niet en dan wil je toch graag een paar proberen. Ik koos als afsluiter voor de Jopen Johannieter van 9% alcohol. Een mooi donker bier, bijna zwart, met een volle donkere stevige schuimkraag. Het ruikt naar verbrande koffiebonen. Een volle koffie achtige smaak met een klein bitter. Een overheelijk bier! Geserveerd in het mooie kelkvormige Jopen glas. Alles bij elkaar wel prijzig. Maar ja, dat is de moderne tijd. Een brouwerij om nog vaak naar toe te gaan.