BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

De Manke Monnik

Sommige speciaalbieren kunnen je zo in vervoering brengen dat je het gevoel hebt even in het paradijs te zijn. Eén van deze speciaalbieren is De Manke Monnik gebrouwen door de Amsterdamsche Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster.

Ode
Het was op een zondagmiddag dat ik in Amsterdam was.de_manke_monnik_02 Van te voren kon ik mij al verheugen op een afsluiter bij Eet- en Biercafé De Brabantse Aap in Amsterdam. Sustercafé van De Bekeerde Suster. Als een speciaalbier zo bijzonder en exclusief is (alleen verkrijgbaar in cafés van De Beiaard groep) dan verdient het een ode. Er is weinig bekend over De Manke Monnik. Het enige dat men weet is dat hij in het Amsterdam van de 16e eeuw een bekende verschijning was in de buurt rond het klooster van De Bekeerde Suster. En dat hij ooit mank is geworden. Daarover doen verschillende verhalen de ronde. Eén ding is zeker, dat hij bijzonder graag een tripel dronk.

Vooral zo laten
Cijfers geven doe ik niet graag. Maar deze tripel komt akelig dicht in de buurt van perfectie. Dit speciaalbier is zo mooi in evenwicht. Zowel het glas – met daarop een monnik met een glas Manke Monnik in de hand –, de kleur, de geur en de smaak zijn volledig op elkaar afgestemd. Aan De Manke Monnik valt niks te verbeteren, misschien alleen dat hij mank loopt. Maar dat is weer een mooie reden om er niet één maar twee te drinken. Vooral zo laten. Dan is het zo wie zo heerlijk zitten in één van de cafés van De Beiaard groep. De sfeer slaat als een warme deken om je heen. Als er dan ook nog een Manke Monnik voor je neus staat is het plaatje compleet.

Vreugde sprongetjede_manke_monnik_01
De manke Monnik is een tripel die op traditionele wijze wordt gebrouwen in het hartje van Amsterdam, bij Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster. Het Manke Monnik glas, gevuld met een blonde licht oranje kleur afgetopt met een witte schuimkraag vol met koolzuurbellen als pareltjes, staarde mij vrolijk aan. Het evenwichtige zoete aroma verleidt je om een slok te nemen. Volle romige smaak met een memorabele afdronk. Ik zei  tegen de serveerder: “Dit is zo’n geweldig speciaalbier, zonde dat het niet in de handel is.” Waarop hij antwoordde: “Ze zijn er mee bezig, misschien binnenkort op de fles.” Inwendig maakte ik een vreugde sprongetje. Maar toch, zou het dan niet zijn bekoring verliezen vanwege zijn exclusiviteit?