BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Flink

Een bezoek aan de Mitra bracht mij thuis met acht flessen Flink. Het nieuwe blond bier van Brouwerij ’t IJ. En flink was het, ondanks het alcohol volume van 4,7%. Twee flessen voor mijzelf en zes flessen voor het biergenootschap.

Biologische bierenflink_02
Behalve het nieuwe blond bier Flink, heeft de brouwerij door de enorme vraag zijn capaciteit uitgebreid. De meest bekende vestiging zit naast molen de Gooyer in Amsterdam aan de Funenkade. Daar is ook de brouwerij begonnen. Verderop in de straat is een tweede brouwerij aan het Zeeburgerpad. Op de Funenkade bevindt zich ook het proeflokaal. Zomers is er een groot terras waar het heerlijk genieten is van één van de vele biologische bieren. De meest bekende zijn: Zatte, Natte, Columbus, Struis, Pilzen en Vlo. Het bier bestel je binnen aan de bar en zomers kan je deze buiten op het terras aan lange tafels zittend op lange banken, waar je zomaar met een onbekende in gesprek kan raken over de bijzondere bieren van brouwerij ’t IJ of andere zaken, degusteren in de heerlijke zomer zon. Pas wel op met de hoeveelheid, want de uitgesproken smaken en soms hoge alcohol volumes tikken snel aan.

Hartog Broodzaak
flink_01Het was een vrijdagmiddag en ik zou na het werk met mijn vrouw afspreken in de Stad (Amsterdam). Wat mij de gelegenheid gaf een rondje door mijn oude buurt te lopen. Een bezoek aan de Mitra, de Marokkaanse slager (waar ik kind aan huis was), Hartog Broodzaak (beste brood van Amsterdam) en een tussen stop bij reisbureau Nova waar een nicht van een kennis van mij werkt. Al met al een geslaagde middag met als oogst, twee half volkoren bruin en acht flessen Flink. Een blond bier met een eigen karakter. Blond en pittig, ook al heeft het maar een alcohol volume van 4,7%. Het alcohol volume hoeft niet altijd doorslaggevend te zijn.

flink_03Amsterdams Blond
De bruine fles heeft een verrassende uitstraling door het doorzichtige etiket. Hierop staat precies voldoende informatie; 33cl, 4,7% alc. vol., nagisting op de fles, bijzonder bier van hoge gisting, ongepasteuriseerd, ongefilterd, Amsterdams Blond. Het IJ glas toonde na het uitschenken van de fles een blond licht troebele kleur. Hier boven vormde zich een volle witte wandklevende schuimkraag. Hop aroma, lichte fruit en citrus tonen bereikte mijn neus. Een volle licht fruitige smaak met een mooie stevige lange bittere afdronk. Typisch een brouwerij ’t IJ speciaalbier; complex en pittige van smaak.