Brouwerij Bosteels ken ik vooral van de Tripel Karmeliet en Pauwel Kwak. Hun derde parel, slechts drie bieren worden er gebrouwen, is de Deus Brut des Flandres. Dit champagnebier heeft een langdurig en ingewikkeld productieproces. Wat je dan ook in het aroma, het zicht, de smaak, de afdronk en de prijs terugziet. Gewoon te koop bij de supermarkt. Veel eigenschappen van dit bier wijzen richting champagne. De geur en smaak wat mij betreft niet.
Tripel Karmeliet en Pauwel Kwak
Deus Brut des Flandres stond al geruime op mijn lijst om gedronken te worden. Het derde paradepaard van brouwerij Bosteels. De andere twee bieren van de brouwerij, Tripel Karmeliet en Pauwel Kwak, heb ik al vele malen met veel plezier mogen drinken. Deze behoren tot mijn lange lijst met favorieten. Dit schiep dan ook hoge verwachtingen voor de Deus. Een kennis gaf mij een fles Deus cadeau. Gekocht bij de Jumbo voor € 14,99. Het kon niet anders dan dat deze fles meteen geopend en gedeeld moest worden. Het viel bij iedereen goed in de smaak. Ik had al ervaring met één ander champagnebier, Lambicus Blanche van brouwerij Timmers. Deze was heel goed bevallen. Onwillekeurig ga ik dan toch vergelijken en dan is de Deus Brut des Flandres toch wel even wennen wat aroma en smaak betreft.
Overgenomen door biergigant AB InBev
De meeste zullen brouwerij Bosteels kennen van het viergranen bier Tripel Karmeliet met zijn prachtige bokaal en even zo mooie etiket op de fles en van het koetsiersbier Pauwel Kwak met het bijzondere glas met houten houder. Ook omdat deze bieren veelvuldig op tap te krijgen zijn. Brouwerij Bosteels bestaat al meer dan 200 jaar met zeven generaties, van dezelfde familie, aan vakmanschap. Het is een invloedrijke familie en het is dan ook niet vreemd dat drie van de zeven generaties een burgemeester zijn geweest. In 1791 werd de brouwerij opgericht door Jean-Baptist Bosteels. Om in 2016 tegen een aanzienlijk bedrag overgenomen te worden door biergigant AB InBev. Gelukkig bleef er wel een Bosteels, Antoine Bosteels, in de raad van bestuur en betrokken bij het operationele proces. De bouwerij is nog steeds gevestigd in de Kerkstraat 96, Bruggenhout in België.
Deels in België en deels in Frankrijk
Deus Brut des Flandres valt onder het biertype Champagnebier. En er zijn genoeg kenmerken om dit te rechtvaardigen. De fles, de champagnekurk, brut, het 11,5% alcohol volume, het fluitglas waar je het bier uit hoort te drinken, het zicht met de vele bruizende koolzuurbellen en de goud/gele kleur. Het productieproces voor dit champagnebier is lang en complex. Het bier wordt gebrouwen in de Bosteels brouwerij en dan verscheept naar Frankrijk om daar een champagnevergisting te ondergaan en om te lageren. De flessen worden tijdens het rijpen naar beneden geplaatst zodat de gist zich in de flessenhals verzamelt. Door de flessenhals te bevriezen wordt de gist een prop en onder druk uit de hals geschoten. Fris fruitig, zoet zuur met een bittere afdronk is het resultaat. Nog steeds champagne waardig. Echter het aroma en de smaak deden mij niet aan champagne denken. Vermoedelijk een combinatie van de volgende aroma's: munt, tijm, citroenschil, gember, peer, allspice en kruidnagel. Misschien een andere keer nog eens proberen. Maar voorlopig houd ik het bij Tripel Karmeliet en Pauwel Kwak.