Je hebt bier, je hebt speciaalbier en je hebt Tripel Karmeliet. Al diverse keren gedronken en elke keer doet deze tripel mij weer versteld staan door de perfecte geur en smaak combinaties. Als je dan per se iets moet aanmerken, zou dat de kleur kunnen zijn of de schuimkraag die wel heel snel verdween. Maar dat laatste zullen de omstandigheden zijn geweest.
Lelies
Alleen al aan het glas en de fles kan je een column wijden. Het glas is een van de meest elegante bierglazen die er in België te krijgen zijn. Het glas werd ontworpen door Antoine Bosteels en is versierd met gestileerde Franse lelies als traditioneel motief. De schuimkraag moet gaan van het topje van de lies tot aan de rand van het glas. Het is een groot bokaal glas en daardoor krijg je een hoge schuimkraag op het bier. Als je met de knokkel van je vinger tegen het glas tikt, hoor je een prachtig geluid dat de kwaliteit van dit speciaalbier nog maar eens benadrukt. Ook het plaatje op de fles straalt traditie en historie uit die dit drie granenbier al sinds 1679 heeft.
Brouwerij Bosteels
Slechts drie bieren telt het assortiment van Brouwerij Bosteels. En wat voor een bieren, alle drie eigenzinnige bieren met respect voor traditie maar met de blik op een sprankelende toekomst; Pauwel Kwak met een prachtig bijbehoren glas met houten houder zodat het op de koest kon worden genuttigd, Tripel Karmeliet een karaktervolle drie granenbier, Deus een sprankelende op champagne lijkend bier. Tripel Karmeliet, blond, pittig, zacht en fruitig drie granenbier, met hergisting op de fles. Tripel Karmeliet wordt nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679, afkomstig van het oude Dendermondse Karmelietkloster. Dit meer dan driehonderd jaar oude bierrecept beschrijft het gebruik van de drie graansoorten: tarwe, haver en gerst.
Van de tap
Thuis van de fles gedronken uit het bijbehorende Karmeliet glas. Geelblond, maar troebel door de hergisting op de fles. Een zoete en fruitige smaak met een evenwichtige pittige afdronk en een ondersteunend bitter. Met 8,5 procent alcohol volume een stevige bier. De schuim kraag bleef niet plakken aan het glas en was wel heel erg snel verdwenen. Misschien was het glas niet schoon genoeg, de fles niet op de juiste temperatuur of allebei. Om dit bijzondere bier dan ook te eren en volledig tot zijn recht te laten komen dien je het, wat mij betreft, van het vat te drinken. Proef dit bijzondere speciaalbier zelf maar eens en je zal versteld staan.
2 gedachten over “Tripel Karmeliet”
Hoi Dirk ,
Bieren worden gebrouwen met eiwitrijke granen. Die eiwitten veroorzaken troebelheid. Ongefilterde bieren zijn dus troebel.
Mvg, Jaap
Waarom (uit het flesje) is het soms troebel en soms goudgeel doorschijnend, zoals trouwens in de reclamespot op TV? Ik dacht dat kwam of het fleje hoorizontaal of verticaal heeft gelegen, maar dat is het niet? Wat dan wel?