BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Tripel Karmeliet

Je hebt bier, je hebt speciaalbier en je hebt Tripel Karmeliet. Al diverse keren gedronken en elke keer doet deze tripel mij weer versteld staan door de perfecte geur en smaak combinaties. Als je dan per se iets moet aanmerken, zou dat de kleur kunnen zijn of de schuimkraag die wel heel snel verdween. Maar dat laatste zullen de omstandigheden zijn geweest.

Tripel Karmeliet, brouwerij Bosteels

Lelies

Alleen al aan het glas en de fles kan je een column wijden. Het glas is een van de meest elegante bierglazen die er in België te krijgen zijn. Tripel Karmeliet, brouwerij BosteelsHet glas werd ontworpen door Antoine Bosteels en is versierd met gestileerde Franse lelies als traditioneel motief. De schuimkraag moet gaan van het topje van de lies tot aan de rand van het glas. Het is een groot bokaal glas en daardoor krijg je een hoge schuimkraag op het bier. Als je met de knokkel van je vinger tegen het glas tikt, hoor je een prachtig geluid dat de kwaliteit van dit speciaalbier nog maar eens benadrukt. Ook het plaatje op de fles straalt traditie en historie uit die dit drie granenbier al sinds 1679 heeft.

Brouwerij Bosteels

Slechts drie bieren telt het assortiment van Brouwerij Bosteels. En wat voor een bieren, alle drie eigenzinnige bieren met respect voor traditie maar met de blik op een sprankelende toekomst; Pauwel Kwak met een prachtig bijbehoren glas met houten houder zodat het op de koest kon worden genuttigd, Tripel Karmeliet een karaktervolle drie granenbier, Deus een sprankelende op champagne lijkend bier. Tripel Karmeliet, blond, pittig, zacht en fruitig drie granenbier, met hergisting op de fles. Tripel Karmeliet, brouwerij BosteelsTripel Karmeliet wordt nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679, afkomstig van het oude Dendermondse Karmelietkloster. Dit meer dan driehonderd jaar oude bierrecept beschrijft het gebruik van de drie graansoorten: tarwe, haver en gerst.

Van de tap

Thuis van de fles gedronken uit het bijbehorende Karmeliet glas. Geelblond, maar troebel door de hergisting op de fles. Een zoete en fruitige smaak met een evenwichtige pittige afdronk en een ondersteunend bitter. Met 8,5 procent alcohol volume een stevige bier. De schuim kraag bleef niet plakken aan het glas en was wel heel erg snel verdwenen. Misschien was het glas niet schoon genoeg, de fles niet op de juiste temperatuur of allebei. Om dit bijzondere bier dan ook te eren en volledig tot zijn recht te laten komen dien je het, wat mij betreft, van het vat te drinken. Proef dit bijzondere speciaalbier zelf maar eens en je zal versteld staan.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Tripel Karmeliet”