BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

The Flying Dutchman Black Rye IPA

Black Is Black And I Want My Baby Back, staat er op de fles. En zwart is het. Alleen aan de onderkant van het glas krijgt het licht nog een kans om er een beetje doorheen te schijnen. Gebrouwen in opdracht van Ronald de Waal die als nomade rondreist en bij verschillende brouwerijen zijn bier laat brouwen. Onder andere in Nederland, Belgiƫ en Finland. Het aanbod bestaat uit 22 verschillende bieren.

Black Rye IPA - The Flying Dutchman

The Flying Dutchman

Black Rye IPA - The Flying DutchmanMijn bierlijst afwerken, samengesteld aan de hand van het boek BierWijzer, doet mij op verassende bieren en brouwers uitkomen. Zoals de The Flying Dutchman, Black Is Black And I Want My Baby Back, Black Rye IPA. Receptuur ontwikkeld door Ronald de Waal. Een nomade die met zijn camper door Europa en Noord-Afrika trok, heeft nu zijn thuis gevonden in Finland. In 2015 ontwikkelt hij weer nieuwe bieren vanuit zijn bedrijf The Flying Dutchman Nomad Brewing company. Nomad, omdat hij zijn bieren bij verschillende brouwerijen in Nederland, Belgiƫ en Finland laat brouwen. Het ruime assortiment bestaat uit 22 verschillende bieren.

Black is Black...

En brouwen kan deze Flying Dutchman als geen ander. Eigenlijk recepten bedenken en bij huurbrouwerijen laten brouwen. De brouwerij The Flying Dutchman Nomad Brewing Company is al vele malen in de prijzen gevallen. Bij the World Beer Awards van 2019 maar liefst 11 Awards. Waaronder de Black Is Black I Want My Baby Back Black Rye IPA. De naam is de eerste regel van een tekst uit een liedje van Los Bravos en Mike Kogel en ook bekend van de uitvoering van Belle Epoque uit 1977. En zwart is dit bier. Als je het glas in het daglicht houdt krijgt het licht nog net de kans om aan de onderkant van het glas door het bier te schijnen. IPA staat natuurlijk voor het wel bekende India Pale Ale ( lekker flink gehopt ), Rye staat voor rogge ( onder andere roggemout ) en black staat Black Rye IPA - The Flying Dutchmanvoor donker,

Gehopt met een emmerlading vol hops

Het bier type Black Rye IPA en de naam Black is Black... verklapt het al, het is een donker bier met een volle schuimkraag die bij de donkere speciaalbieren altijd beige is en meestal blijft plakken aan het glas. Een geur van mout met fruitige tonen. Koffie bitter en vol van smaak met een zweem van waterigheid. Gerstemout, roggemout en tarwemout zijn er gebruikt. Het bier is gehopt met een emmerlading vol van Amarillo, Columbus, Citra, Chinook, Centennial en Simcoe hops. En dat proef je ook. Een bittere en scherp bitter lange nasmaak met een extra bittere na kick. Ondanks de bitterheid en mede door het lage alcohol volume van 5,5% alcohol volume toch vlot doordrinkbaar. Desalniettemin is de kans groot dat je na een aantal flessen gaat zingen, 'Black Is Black I Want My Baby Back'.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *