BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Egmondse Dubbel

Brouwerij Egmond is ook bekend als Sancti Adalberti. De brouwerij is in Egmond-Binnen gevestigd en verbonden aan de plaatselijke Sint-Adelbertabdij. Het is een brouwerijhuurder. Eerst bij de Prael in Amsterdam en nu bij de Proefbrouwerij in Lochristi te België.

egmondse_dubbel_01Uitgebreide informatie op de fles
Sancti Adalberti, Miraculumn Novum. Het laatste wonder van Adelbert ambachtelijk abdijbier met biologisch geteelde granen, lindebloesem en bronwater van de Adelbertusakker. Het bier Sancti Adalberti is geënt met het water uit de bron op de Adelbertusakker in Egmond-Binnen waarvan wonderverhalen vertellen over de genezende werking. De bron welde op toen de heilige Adelbert daar in 922 werd opgegraven. Ook lindebloesem wordt in het bier verwerkt. Samen met de verschillende mout- en hopsoorten zorgt dat voor een zachte volmondige dubbel met een heerlijke geur. Kortom een wonder! Sancti Adalberti wordt gebrouwen met biologische mouten in licentie met de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Ingrediënten: water, biomout, Münchenermout, caramünichen roost mout, hop (Hallertau, Perhe, Spalter), lindebloesem, en water uit de Adelbertusbron in Egmond-Binnen. Gebrouwen door De “Proef” brouwerij Lochristi, België.

Aangenaam
Langzaam vulde het glas zich met een donkerrood bruine niet heldere kleur. Een volle crème schuimkraag maakte het plaatje compleet. Een heerlijke zoete geur van de caramelmout prikkelde mijn neus. Ook een licht rokerige geur van de gebrande mout kon ik ontwaren. De geuren kwamen ook terug in de smaak. Met een licht zoet bittere afdronk een abdijbier waardig. Een zeer aangenaame dubbel. Gedronken van een 33cl fles (kort en breed) met een alcohol volume van 6,5%. Dit keer uit het Lindeboom Gouverneur glas. Probeer meestal het glas te kiezen die het dichtst bij het originele glas komt.

egmondse_dubbel_0224 april 2009
De rijke geschiedenis van de abdij van Egmond en het historische gegeven dat er ooit bier werd gebrouwen was de aanleiding om een Egmonds abdij op de markt te brengen. Maar ook de markt zelf lijkt er rijp voor. Er vindt verschuiving plaats van pils naar speciaalbier en er is een groeiende belangstelling voor lokale producten, zowel bij de detailhandel, de horeca, als bij de consument. Daarbij is duurzaamheid niet langer een loze kreet maar worden overheid, bedrijfsleven en consumenten zich er steeds meer van bewust dat er een transitie moest komen naar een andere manier van produceren en consumeren. In de abdijbrouwerij Egmond komen al deze componenten samen. Op 24 april 2009 werd het heilige water in een gezegende kruik naar Amsterdam gebracht waar het als gastbrouwsel werd gebrouwen door Brouwerij De Prael.